Hlavní obsah

Saúdové se bojí Íránu, tlačí Američany k pozemní operaci proti Islámskému státu

Rijád

Ministr zahraničí sunnitské Saúdské Arábie princ Fajsal vyzval Američany vedenou koalici zemí, aby se zapojila i do pozemních operací proti Islámskému státu (IS) v Iráku. Fajsal to uvedl v Rijádu na tiskové konferenci s americkým ministrem obrany Johnem Kerrym. Bojí se, že v oblasti posiluje šíitský Írán, uvedl libanonský web Naharnet.

Foto: Reuters

Saúdské Arábii nestačí americké nálety, chce pozemní operaci (na snímku F/A-18F Super Hornet přistává na palubě lodi USS George H. W. Bush)

Článek

Ministr zahraničí Saúdské Arábie, která je součástí koalice proti IS, reagoval na Kerryho slova, že k odstavení syrského prezidenta Bašára Asada, jehož spojencem je také Írán, bude nutné použít vojenský tlak. Princ v této souvislosti „zdůraznil, že je potřeba poskytnout vojenské prostředky, aby čelily této výzvě na zemi“.

Problémem je, že americký prezident Barack Obama sice schválil nálety, ale tvrdě se staví proti tomu, aby se USA zapojily do pozemních operací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fajsal se však obává, že za stávající situace dál posiluje v oblasti svůj vliv Írán. Ten podporuje alávitu Asada, ale také cvičí šíitské milice v Iráku, jimž mnohdy velí íránští generálové. Právě pod jejich velením se podařilo irácké armádě dosáhnout největších úspěchů. Podle Fajsala jsou pak arabské země v oblasti odsouvány na vedlejší kolej.

„Tikrít je jasným příkladem toho, čeho se obáváme. Írán přebírá zemi,“ uvedl Fajsal k poslední ofenzívě v Iráku, kde se armáda a šíitské milice pokoušejí porazit Islámský stát v Husajnově rodišti. [celá zpráva]

Náčelník amerických spojených štábů Martin Dempsey ale nahlíží na vliv Teheránu odlišně. Uvedl, že zapojení Íránu do tikrítské operace by mohlo být pozitivní.

USA budou obezřetné

Kerry ubezpečil Saúdy, že USA bedlivě pozorují jednání Íránu, přestože se snaží dosáhnout dohody o jeho kontroverzním jaderném programu: „I když jsme zapojeni do jednání s Íránem o tomto (jaderném) programu, nebudeme přehlížet destabilizující akce Íránu“ v regionu.

Saúdská Arábie i Írán se snaží hrát dominantní úlohu v oblasti Perského zálivu. Jejich animozitu posiluje etnické složení i odlišná víra. Nearabský Írán je šíitský, zatímco Saúdská Arábie praktikuje wahhábismus, fundamentalistickou sunnitskou formu islámu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám