Hlavní obsah

Turecko hostí výcvikové tábory Hamásu, stěžuje si Izrael

– Jeruzalém

Palestinské radikální hnutí Hamás těží ze špatných vztahů Turecka s Izraelem a poté, co před čtyřmi lety přišel o své exilové působiště v Sýrii, našel útočiště v Istanbulu. Jeho vojenské křídlo Kásam má dokonce mít v Turecku své výcvikové tábory.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa , Reuters

Přehlídka bojovníků Hamásu

Článek

Na tuto skutečnost podle serveru Ynetnews upozornil izraelský ministr obrany Moše Jaalon zástupce členských zemí NATO, jehož součástí je také Turecko. Podle Jaalona hraje Turecko cynickou hru.

Hamás údajně v roce 2013 reorganizoval své složky a rozšířil ty, které působí v Turecku. Velí jim Sálih Arúrí, který byl po věznění v Izraeli vyhoštěn a žije v Turecku. Jeho podřízenými je dalších asi 20 lidí, které Izrael propustil v rámci výměny vězňů za uneseného vojáka Gilada Šalita.

Z Turecka se vracejí přes Sýrii

Istanbulská skupina hledá nové členy mezi Palestinci, kteří studují v Turecku, Jordánsku, Sýrii a dalších zemích. Vybraní jsou pak posláni do Istanbulu a tam jsou po bezpečnostní prověrce zařazeni do výcviku. Tábory jsou mimo město a turecká tajná služba o nich dobře ví.

Každoročně výcvikem projde několik set lidí. Naučí se zacházet s lehkými zbraněmi, vyrábět nálože a útočit ze zálohy. Další výcvik je pro ně připravený v Sýrii a po něm se vracejí na Západní břeh Jordánu, kde zakládají buňky připravené útočit.

Loni v létě bylo 93 z těchto aktivistů zatčeno. Plánovali prý útoky na vedení palestinské samosprávy s cílem svrhnout vládu.

V Turecku byli připraveni také únosci tří izraelských mladíků, po jejichž zavraždění na Západním břehu loni začaly boje v pásmu Gazy. Zahynulo při nich přes 2000 Palestinců a více než 70 Izraelců.

Hamás je v Izraeli a v USA řazen k teroristickým organizacím a jeho ozbrojená složka Kásam je na teroristickém seznamu i v Evropské unii.
USA údajně nedávno požádaly tureckou vládu, aby vojenské aktivity Hamásu na tureckém území netrpěla s tím, že Turecko je členem NATO a že většina členů Aliance považuje Hamás za teroristickou organizaci. Turecko na to nereagovalo.

Související témata:

Foto: Ammar Awad, Reuters

Zasněžený Jeruzalém. Sněžení zasáhlo celou širší oblast Levanty.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojená složka Hamásu Brigády Izzudína Kásama při výcviku

Reklama

Výběr článků

Načítám