Hlavní obsah

Ukrajina nakupuje zbraně u Arabů, ti se podle Porošenka Putina nebojí

Moskva/Abú Zabí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během své současné návštěvy zbrojařského veletrhu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech dohodl dodávky zbraní pro ukrajinskou armádu. Porošenko podle agentury TASS ohlásil, že Ukrajina na veletrhu uzavřela dvacítku kontraktů na dodávky zbraní.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se fotí s představiteli médií SAE na zbrojařském veletrhu IDEX v Abú Zabí

Článek

„Během zbrojní výstavy Ukrajina uzavřela řádově dvě desítky kontraktů na dodávky zbraní,” řekl Porošenko v Abú Zabí podle zpravodaje TASS.

Podepsané kontrakty se podle prezidenta týkají „dodávek obranných zbraní na Ukrajinu” a byly uzavřeny s „evropskými, americkými a blízkovýchodními firmami”.

Porošenko rovněž ohlásil uzavření několika kontraktů na vývoz ukrajinských zbraní v hodnotě „několika desítek miliónů dolarů”. Tyto finanční prostředky také mají být využity k modernizaci ukrajinské armády.

„Arabové, na rozdíl od Evropanů a Američanů, se nebojí hrozeb Putina o rozpoutání třetí světové války v případě dodávky zbraní a vojenské techniky Ukrajině. Navíc je jasné, že mají své vlastní účty s Putinem, přihlédne-li se k poklesu cen ropy skoro na polovinu a k nestabilitě po celém světě, která překáží rozvoji Spojených arabských emirátů. A tak to (dodávky zbraní Ukrajině) bude jejich malinká pomsta,” uvedl o výsledcích Porošenkovy cesty poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko podle zpravodajského serveru lenta.ru.

Současně připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v televizním rozhovoru odhadl, že ukrajinský konflikt nepřeroste ve válku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám