Hlavní obsah

OSN podezřívá Islámský stát z genocidy

Ženeva

Krvavé zločiny páchané teroristickou organizací Islámský stát (IS) v Iráku pravděpodobně naplňují skutkovou podstatu genocidy. Uvádí se to ve zprávě o období od 11. září do 10. prosince loňského roku, kterou v pondělí zveřejnil Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR).

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

Materiál dokumentuje vážné porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv Islámským státem ve sledovaných třech měsících, píše OHCHR na svém webu. Šlo mimo jiné o zabíjení civilistů, únosy, znásilňování, zotročování a obchod s ženami a dětmi, násilné rekrutování dětí, ničení nábožensky a kulturně významných míst, drancování a odpírání základních svobod.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zprávy se terčem systematických zločinných aktivit IS a dalších ozbrojených skupin stali členové různých národnostních a náboženských komunit, jako jsou například Kurdové, Turkmeni, jezídové a křesťané. „Zdá se, že jde o záměrnou politiku s cílem natrvalo zničit, potlačit nebo vypudit tyto komunity z oblastí pod kontrolou IS,“ uvádí se v dokumentu.

„Mnoho případů těchto porušení a hrubého zacházení, jichž se dopouští IS, se může rovnat válečným zločinům, zločinům proti lidskosti a pravděpodobně genocidě,“ konstatuje zpráva.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Informuje rovněž, že v období od začátku ledna do 10. prosince loňského roku bylo zabito přinejmenším 11 602 civilistů a 21 766 zraněno. Vedle toho ale zemřel neznámý počet lidí kvůli druhotným dopadům násilí, jako je nedostatek vody, jídla a lékařské péče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám