Hlavní obsah

Netanjahu burcoval svět kvůli íránské jaderné bombě, ale Mossad to viděl jinak

Tvrzení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který v roce 2012 v OSN varoval před tím, že Írán dokončí zhruba za rok výrobu jaderné bomby, nesdílela rozvědka Mossad. Vyplývá to ze zápisů rozhovorů agentů tajných služeb, které z Jihoafrické republiky získal britský list The Guardian a katarská televize Al-Džazíra.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v OSN před třemi lety varoval, že Írán bude mít za rok jadernou bombu.

Článek

Netanjahu na půdě Valného shromáždění před třemi lety ukázal nakreslenou bombu a varoval, že Íránci jsou na konci druhé výrobní fáze. Horoval tak za mezinárodní akci. „Do příštího jara, nanejvýš do léta, dokončí za současného tempa obohacování na střední úroveň a posunou se do závěrečné fáze. Pak už budou jen pár měsíců, možná pár týdnů od uranu dostatečně obohaceného pro jadernou bombu,“ varoval Netanjahu.

Tajná služba Mossad to ale viděla jinak. „I když Írán nashromáždil dostatek uranu obohaceného na pět procent pro několik bomb, a část některého obohatil na 20 procent, nezdá se, že je připraven více obohacovat. Část alokuje pro teheránský výzkumný reaktor, takže se množství uranu obohaceného na 20 procent nezvyšuje,“ uvedla rozvědka v tajné zprávě z 22. října 2012, kterou sdílela s jihoafrickou tajnou službou.

Na jadernou bombu je třeba uranu obohaceného na 90 procent. Mossad odhadoval, že Írán má „okolo 100 kilogramů materiálu obohaceného na 20 procent“. Ten byl později na základě dohod ze Ženevy zneškodněn.

Zmíněný dokument je jeden ze stovek interních zpráv, jež si vyměňovaly nejmocnější služby světa včetně americké CIA, britské MI6 či ruské FSB. Média hovoří o největším úniku tajných materiálů od kauzy Edwarda Snowdena.

Další čerstvě odhalené tzv. Spy Cables zahrnují doklady o snaze CIA zkontaktovat palestinské radikální hnutí Hamás navzdory sankcím USA vůči němu, o cílené kampani jihokorejské tajné služby vůči předákovi ekologického hnutí Greenpeace nebo o snaze MI6 získat s pomocí Jihoafričanů informátora v Severní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám