Hlavní obsah

Atentáty v Libyi mají 45 obětí, jsou odvetou za nálet

Tobrúk
Aktualizováno

Nejméně 45 lidí zemřelo při pumových atentátech ve východolibyjském městě Al-Kubba. Informovala o nich televize Al-Arabíja s odvoláním na předsedu libyjského parlamentu v Tobrúku Akilu Sáliha, který z tohoto města pochází a byl jedním z terčů útoků, uvedla BBC. Dalších 70 osob bylo zraněno.

Foto: Reuters

Boji poničené domy v Libyi

Článek

Sálih řekl, že při atentátech byla použita auta naložená výbušninami. Atentátníci je odpálili před budovou policie, u benzínové pumpy a před jeho domem.

Údajně byla použita tři vozidla a akci spáchali sebevražední atentátníci napojení na Islámský stát (IS).

Sálih dodal, že atentáty byly zřejmě reakcí na egyptské bombardování pozic IS: "Domnívám se, že tato operace byla odvetou za to, co se stalo v Darně."

Původně se uvádělo 30 obětí, ale spekulovalo se o tom, že jich může být více.

Chaos v Libyi

Al-Kubba leží mezi městy Bajdá a Darná. To drží již dva roky vzbouřenci, od loňského podzimu pak radikálové, kteří se hlásí k Islámskému státu. Darná tento týden bombardovaly egyptské letouny F-16 v odvetě za hromadnou vraždu 21 koptských křesťanů. [celá zpráva]

Na akci se údajně podílela i letadla generála Chalífy Haftára, který dlouhodobě bojuje v Libyi proti muslimským radikálům. [celá zpráva]

Nálet podnikl Egypt bez konzultací s USA, Pentagon uvedl, že o nich nebyl předem informován, uvedl list New York Times.

Nálet tvrdě kritizoval Katar, který kvůli němu stáhl z Káhiry velvyslance. Islámští radikálové v Libyi přitom posilují, skupina Ansar šaría ve čtvrtek obsadila město Syrta, kde se narodil zavražděný diktátor Muammar Kaddáfí.

Mezinárodně uznávaný libyjský parlament sídlí stejně jako vláda ve východolibyjském Tobrúku, protože původní parlament a kabinet odmítly po loňských volbách odstoupit a sídlo mají v Tripolisu.

Tamní parlament reprezentuje koalici Libyjský úsvit, kterou tvoří místní milice spolu s islamisty. Tuto vládu podporují Katar a Turecko, zatímco Egypt sází na Haftára, který byl vysokým důstojníkem za Kaddáfího, ale pak se proti němu obrátil. Představuje hlavní sílu v boji proti různým radikálním islamistickým skupinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám