Hlavní obsah

Syrská armáda obkličuje Halab a kývá na případné příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská vláda je ochotná přistoupit na příměří v Halabu (Aleppu), svého času nejlidnatějším městě země. Pokusně by souhlasila s klidem zbraní na dobu šesti týdnů, oznámil zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. O Halab vládní vojáci svádějí tvrdé boje s povstalci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci bojují se syrskou armádou o HalabVideo: Reuters

 
Článek

„Buďme upřímní, na základě minulých zkušeností je jasné, že bude obtížné toho dosáhnout. Nemám žádné iluze,“ citoval de Misturova slova server BBC.

Není jasné, kdy by případně mohlo příměří vstoupit v platnost. Opoziční Syrská národní rada prohlásila, že vláda by měla přestat jen mluvit a začít také konat.

Umírněnější opoziční uskupení Revoluční vládní rada (RCC) zase zmocněnce OSN obvinila z porušení nestrannosti, protože se staví „nečestně k revoluci syrského lidu“.

De Mistura se od loňského podzimu snaží dohodnout místní příměří, která mají být prvním krokem na cestě k ukončení války.

Boje o Halab vypukly v polovině roku 2012. Od té doby jeho část ovládají rebelové a část vládní síly. V posledních dnech se tvrdě bojuje o vesnice v okolí. Jen za úterý padlo severně od města více než sto bojovníků. Provládní deník Al-Watan v pondělí napsal, že armáda chce do konce týdne Halab zcela obklíčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám