Hlavní obsah

Moc v Jemenu převzali šíitští povstalci

– Saná

Šíitští povstalci, kteří v posledních měsících obsadili jemenskou metropoli, oznámili, že přebírají moc v zemi, a rozpustili parlament. Informovaly o tom světové agentury. Zemi prý bude nyní vládnout pětičlenná prozatímní prezidentská rada. Jemenský prezident i premiér již v lednu rezignovali a situace v zemi zůstává značně chaotická.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Povstalci v Jemenu

Článek

Jak uvedla agentura AP, dramatickým krokem povstalci završili převzetí moci v zemi, o které usilovali již delší dobu. Své budoucí záměry sdělili rebelové prostřednictvím televizního prohlášení. Nyní prý bude vytvořen prozatímní sněm, který zvolí pětičlennou prezidentskou radu. Ta bude spravovat veškeré záležitosti země. Blíže neupřesněný představitel povstalců jejich nejnovější krok v televizi označil za "novou éru, která zavede Jemen k bezpečným břehům".

Jemen se propadá do chaosu od loňska, kdy šíité, obývající tradičně sever země, začali postupovat na jih a zabírat nová území. V září pak vstoupili do hlavního města Saná.

Nepřehledná situace v zemi představuje problém pro americké protiteroristické operace na jihu Arabského poloostrova. Jen za loňský rok tam přitom jejich bezpilotní letouny zabily údajně 124 radikálů a čtyři civilisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám