Hlavní obsah

Duchovní Islámského státu kritizoval vraždu jordánského pilota, hrozí mu smrt

Damašek

Jeden z duchovních radikální organizace Islámský stát (IS) kritizoval upálení zajatého jordánského pilota. IS ho za to odvolal z funkcí a postaví ho před soud. Podle syrské opozice mu hrozí smrt.

Foto: Twitter/#Jordanianpilot

Jordánský pilot Maáz Kasásba na fotografii zveřejněné Islámským státem

Článek

Islámský stát zajal pilota Maáze Kasásbu v prosinci, když se jeho stroj zřítil nad severem Sýrie. Na protest proti účasti Jordánska v koalici bojující proti radikálům byl pilot upálen v kleci. [celá zpráva]

Tento čin, zaznamenaný na videu, kritizovalo mnoho islámských duchovních jako čin odporující víře muslimů. Patřil k nim i saúdskoarabský klerik, který působil v řadách IS a svou kritiku vyjádřil v syrském městě Al-Báb na setkání náboženských představitelů Islámského státu. Řekl tam, že osoby zodpovědné za tuto vraždu by měly být souzeny.

Syrští ochránci lidských práv, kteří situaci v Sýrii sledují z exilu, v pátek oznámili, že duchovnímu hrozí smrt.

Znalci islámu upozorňují, že mrzačení lidí je zapovězeno, a to i ve válce. Islámský stát ale vydal vlastní náboženský edikt, který upálení povoluje.

K pietě se připojila i královna

V Ammánu se v pátek po poledních modlitbách konala manifestace za Kasásbu. K několika tisícům lidí, kteří se sešli před mešitou Al-Husajní v centru města, se připojila i královna Ranja. Lidé nesli jordánské vlajky a fotografie Kasásby. Všichni jsme Maázové, všichni jsme Jordánci. Ano trestu, ano zničení terorismu, stálo na transparentech.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Královna Ranja s portrétem zabitého pilota.

"Přišli jsme vyjádřit rozhořčení nad smrtí našeho hrdinského pilota," řekl jeden z účastníků. Královna je populární členkou královské rodiny.

V listopadu vyzvala občany arabských zemí, aby neponechávali prostor radikálům. Řekla, že činnost IS poškozuje pověst Blízkého východu a islámu. "Největším darem pro IS je naše mlčení, stáváme se spojenci jejich úspěchu," řekla Ranja.

Reklama

Související články

Jordánsko popravilo teroristku Rišávíovou

Jordánsko ve středu za svítání popravilo iráckou extremistku Sadžídu Rišávíovou a dalšího iráckého radikála Zijáda Karbúlího. Oba byli oběšeni, uvedla BBC....

Výběr článků

Načítám