Hlavní obsah

Islámský stát vyzval k zničení Francie

Radikální hnutí Islámský stát ve svém novém videu vyzvalo k dalším útokům ve Francii. Úřady prověřují, zda žena, která se objevuje na snímku, není partnerka jednoho z atentátníků z Paříže Hayat Boumeddieneová.

Radikálové z Islámského státu vyzývají ke zničení Francie

 
Článek

Na videu před vlajkami IS figuruje skupina šesti maskovaných mužů a jedna žena. V ruce třímají pušky, několik z nich postupně hovoří.

„Pokud vy bojujete za demokracii, my budeme bojovat za islám,“ vzkázal francouzské vládě jeden z nich a dodal: „Budete muset přijmout to, že na vaše četné zločiny budeme s plnou vahou reagovat. Vzali jste nám práva, tudíž nemůžete očekávat, že budete žít v míru“.

V pořadí už druhé video nazvané Vyhoďte Francii do povětří zveřejnili radikálové v úterý. Panuje podezření, že žena na něm je partnerka Amédyho Coulibalyho, který v lednu v Paříži zabil policistku a následně také čtyři zákazníky v židovském obchodě.

Foto: Pařížská policejní prefektura

Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly

Hayat Boumeddieneová podle vyšetřovatelů z Francie odcestovala jen pár dnů před teroristickými útoky, které si vyžádaly celkem 17 mrtvých. Údajně odletěla z Madridu do Turecka, kde den poté, co dvojice teroristů vyvraždila pařížskou redakci týdeníku Charlie Hebdo, a den předtím, než Coulibaly zabil policistku, přešla syrskou hranici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám