Hlavní obsah

Nálety syrského letectva zabily přes padesát civilistů

Damašek/Londýn

Nejméně 51 civilistů zemřelo při úterních útocích syrského letectva. Uvedli to opoziční aktivisté z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Na 110 civilistů bylo při náletech v provinciích Halab, Dará a v oblasti východní Ghúta zraněno.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Syrští vojáci na archivním snímku

Článek

Vrtulníky podle SOHR shodily přes 78 sudových bomb a dále prý letectvo podniklo na 50 náletů. Mezi zabitými je pět dětí a tři ženy.

SOHR v pondělí zveřejnila zprávu o lednových bojích v Sýrii. V textu zdokumentovala na 2014 náletů vládního letectva. Při těchto útocích bylo údajně zabito 271 civilistů, z toho 50 dětí a 37 žen, další nejméně tisícovka jich utrpěla zranění.

Povstání proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, které přerostlo v občanskou válku, začalo v březnu 2011. Od té doby si konflikt vyžádal přes 200 000 obětí.

Boje mezi povstalci a vládními jednotkami ale v poslední době poněkud ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou úspěšní hlavně radikálové z Islámského státu (IS), kteří obsadili rozsáhlá území v Sýrii i v sousedním Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrské bomby dopadly mezi civilisty

Při vzdušných úderech syrských vládních sil na předměstí Damašku zemřelo nejméně 32 lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Uvedli to opoziční aktivisté...

Výběr článků

Načítám