Hlavní obsah

Islámský stát distribuuje pomoc OSN svým jménem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Islámský stát rozdává svým jménem pomoc chudým, kterou poskytla OSN. Potvrzují to fotografie zachycující distribuci oleje v krabicích, kde je znak Světového potravinového programu (WPF) halabala přelepen logem IS. V pondělí se objevily na sociálních sítích.

Foto: repro Alarabiya.net

Snímek zveřejněný na Twitteru zachycuje dívku s krabicí oleje údajně nedaleko syrského Halabu. V červeném kroužku je část modrého loga Světového programu pro výživu (WFP), které překrývá logo Islámského státu.

Článek

Světový potravinový program uvedl, že prověřuje pravost těchto snímků, jimiž je znepokojen. „WPF odsuzuje tuto manipulaci s naléhavou potravinovou pomocí. Vyzýváme všechna strany v konfliktu, aby respektovaly humanitární principy,“ řekl jeho regionální koordinátor Muhannad Hadi. Krabice na snímcích podle něj odpovídají těm, co používá WPF, dodal.

Foto: repro Alarabiya.net

Krabice s potravinovou pomocí, na kterých logo WFP překrývá logo Islámského státu.

Podle WPF byly snímky pořízeny ve městě Dajr Hafr ležícím asi 50 km od Halábu, kde WPF distribuovala pomoc loni v srpnu přes syrský Arabský červený půlměsíc. Jeho sklady v září vyrabovali bojovníci IS.

Foto: repro Alarabiya.net

Na sociálních sítích, kde se fotografie objevily, je vyobrazená potravinová pomoc popisována jako zakát, tedy muslimský dar určený na pomoc potřebným.

V tu dobu WPF dodal 1700 potravinových dávek, které by mohly nasytit 8500 lidí po celý měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám