Hlavní obsah

Atentáty na egyptské vojáky si na Sinaji vyžádaly 27 mrtvých

– Káhira

Nejméně 27 mrtvých si podle BBC vyžádaly čtvrteční koordinované útoky na egyptské vojenské a policejní objekty na Sinajském poloostrově. Zraněno bylo přes 30 lidí. K atentátům se přihlásila skupina Ansar Bajt al-Makdis, napojená na Islámský stát.

Foto: Al Youm Al Saabi, Reuters

Egyptští policisté při protivládní demonstraci. Ilustrační snímek

Článek

Teroristé útočili ve městech Ariš, Rafáh a Šajch Zuvajíd. Použili nejen auta naložená trhavinami, ale cíle také ostřelovali z raketometů.

Nejvíce obětí si vyžádal útok v Ariši, kde před tamní základnou explodovalo auto plné výbušnin. Z minometů byl ostřelován přilehlý hotel pro vojáky a policejní klub. Zasažena byla i redakce státního deníku Al-Ahrám, která stojí naproti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Terčem útoků se stala také desítka kontrolních stanovišť na Sinaji. Při jednom z atentátů zemřel major ve městě Rafáh, kde je hraniční přechod s palestinským pásmem Gazy.

Město Aríš se stalo terčem velkého útoku islamistů již loni v říjnu. Zahynulo tehdy 31 vojáků. Podle expertů byl čtvrteční útok nejkoordinovanější.

Egypt již loni zahájil proti skupině Ansar Bajt al-Makdis rozsáhlou operaci, ta však vyzněla do ztracena. Skupina, která se původně hlásila k Al-Káidě, zesílila svoji aktivitu poté, co byl od moci odstaven prezident Muhammad Mursí a Muslimské bratrstvo bylo zakázáno.

Egyptští radikálové loni zabili na 200 lidí. Nejčastěji se zaměřují na policisty a vojáky právě na Sinajském poloostrově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám