Hlavní obsah

Jordánsko chce kvůli rukojmím po Islámském státu záruky

Ammán
Aktualizováno

Jordánsko ve čtvrtek odpoledne uvedlo, že nepřistoupí na výměnu rukojmích, dokud nedostane důkaz o tom, že jordánský pilot Maáz Kasásba držený Islámským státem je stále naživu. Ultimátum pro výměnu zajatců přitom mělo vypršet v 16.30 SEČ.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Příbuzní sestřeleného jordánského pilota demonstrují v Ammánu

Článek

Podle BBC je Jordánsko ochotné uskutečnit výměnu odsouzené irácké atentátnice Sadžídy Rišávíové za svého pilota, ale požaduje důkaz, že ten ještě žije.

Na všech audio a videozáznamech hovoří jen unesený Japonec Kendži Goto, který také v posledním uvedl, že pilot bude za čtvrtečního soumraku zabit, jestliže nebude provedena výměna. [celá zpráva]

Jak uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga, experti videozáznam stále zkoumají, nicméně "na základě všech shromážděných informací si myslíme, že existuje vysoká pravděpodobnost, že hlas patří panu Gotovi".

Zatím také není jasné, jestli by Islámský stát byl ochoten vyměnit za Rišáviovou oba rukojmí, nabízel za ženu pouze Gota. Slíbil, že ho nezabije, ale to nutně neznamená, že jej propustí.

Jordánsko, které jedná s IS, ovšem trvá na výměně za pilota a Japonsko se tak dostává na druhou kolej.

Podle agentury AP je Iráčanka Rišávíová stále v Jordánsku a pravděpodobnost, že se výměna stihne do termínu, který stanovil IS, je velmi nízká.

Reklama

Výběr článků

Načítám