Hlavní obsah

Hizballáh nechce eskalovat konflikt s Izraelem

– Jeruzalém

Izrael dostal ve čtvrtek od šíitského hnutí Hizballáh vzkaz, že si tato militantní libanonská organizace nepřeje další eskalaci násilí. Ve středu protitanková raketa Hizballáhu zasáhla na hranicích izraelský vojenský automobil, přičemž zahynuli dva izraelští vojáci a jeden španělský pozorovat mise OSN.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Hlídková věž OSN na Izraelci kontrolovaných Golanských výšinách.

Článek

Podle izraelského ministra obrany Mošeho Jaalona byl vzkaz předán prostřednictvím mírové mise OSN v Libanonu (UNIFIL). Stálo v něm, že hnutí nemá zájem na dalším vyhrocení násilí. „Nemohu říci, jestli už je všechno za námi. Dokud se situace v oblasti zcela neuklidní, izraelské bezpečnostní složky budou připraveny zasáhnout,” dodal Jaalon.

Na hranicích mezi Izraelem a Libanonem panoval ve čtvrtek ráno klid, uvedla agentura Reuters. Podle BBC ani jedna strana nemá zájem konflikt vyhrotit.

Raketový útok byl odvetou za zabití vysokých představitelů Hizballáhu a íránského generála, kteří navštívili syrské Golanské výšiny. [celá zpráva]

Hizballáh i Írán daly najevo, že musejí jejich smrt pomstít, ale Izrael od počátku měl pocit, že ani jedna ze stran nemá zájem o vážnější konflikt, i když Izrael vedl v roce 2006 s Hizballáhem válku, která neměla jasného vítěze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám