Hlavní obsah

Extremisté z Islámského státu popravili jednoho z japonských rukojmí

Aktualizováno

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) zabili jednoho z japonských rukojmí Harunu Jukawu. Vyplývá to ze záznamu, který se v sobotu objevil na internetu. Japonská vláda se okamžitě sešla na mimořádném zasedání, pravost videozáznamu, ještě nepotvrdila. Premiér Šinzó Abe zveřejnění záběru druhého z rukojmích Kendžiho Gota, který drží v ruce fotografii mrtvého kolegy, ostře odsoudil.

Foto: Social media website via Reuters TV, Reuters

Extremista z Islámského státu s japonskými zajatci

Článek

"Tento teroristický čin je děsivým a nepřijatelným aktem násilí. Cítím obrovskou zlobu a ostře to odsuzuji. Znovu důrazně žádám, aby byl pan Kendži Goto ve zdraví propuštěn," uvedl premiér. Pravděpodobnou vraždu Japonce odsoudil i americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron, který ji označil za barbarský čin.

Džihádisté požadovali za oba japonské rukojmí výkupné ve výši 200 miliónů dolarů (4,8 miliardy korun), jinak oba muže zabijí. Lhůta pro zaplacení vypršela v pátek v 6.50 SEČ. Japonsko vyplacení peněz odmítlo a snažilo se navázat kontakt s únosci. Náměstek japonského ministra zahraničí Jasuhide Nakajama, který v Ammánu koordinoval vyjednávání, tvrdil, že vláda dělá vše, aby se oba dostali ve zdraví zpět do Japonska.

Jukawa byl zaměstnancem soukromé bezpečnostní společnosti. Je mu 42 let a do zajetí IS padl loni v srpnu v Sýrii, kam se vpravil na vlastní pěst. Druhým rukojmím je 47letý novinář na volné noze Kendži Goto, který do Sýrie odjel loni v říjnu, když se o zajetí Jukawy dozvěděl. Chtěl ho prý zachránit a zpět do Sýrie se vydal jen dva týdny po narození svého potomka.

Zkoumá se pravost videa

Video ukazující nehybný záběr Gota, který drží v ruce snímek sťatého Jukawy, se objevil na internetu v sobotu a po několika hodinách zase zmizelo. Záznam přináší hlavně zvukovou stopu, kde pravděpodobně Goto o vraždě kolegy mluví a žádá anglicky japonskou vládu, aby přistoupila na podmínky únosců.

Podle japonské agentury Kjódo záznam dostala do emailové schránky i manželka jednoho z rukojmích.

Islámský stát už podle agentury DPA nežádá výkupné, ale propuštění příslušnice radikálního islamistického hnutí zatčené v Jordánsku. Je to Iráčanka, která měla v úmyslu provést sebevražedný útok. Pokud se tak nestane, zabijí i Gota.

Agentura AP zdůrazňuje, že pravost záznamu není nezpochybnitelná a zvlášť poukazuje na to, že video se vůbec nepodobá tomu, jak IS vraždy rukojmích natáčel dosud. Pravost záznamu se pokouší ověřit i americké rozvědky.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Radikálové loni zveřejnili záznamy vražd amerických rukojmích Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa i Britů Davida Hainese a Alana Henninga. Vždy šlo o záběry přímo z místa činu, kde oběť klečela v oranžové kombinéze a nad ní stál maskovaný muž s nožem v ruce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám