Hlavní obsah

Zaplatí Japonsko Islámskému státu pětimiliardové výkupné? Tokio chce využít všechny prostředky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Šinzó Abe ve středu nařídil vládě, aby použila veškeré diplomatické prostředky k osvobození dvou Japonců, které zadržují radikálové z organizace Islámský stát (IS). Abe je pod tlakem, má jen tři dny na vyplnění požadavků IS.

Foto: Social media website via Reuters TV, Reuters

Extremista z Islámského státu s japonskými zajatci

Článek

Ministerský předseda prohlásil, že o situaci jedná s vůdci zemí v blízkovýchodním regionu. Japonsko vyslalo do jordánské metropole Ammánu třicetičlenný krizový tým, který je pověřen shromažďováním informací o tom, kde by mohli být rukojmí drženi.

„Bojujeme s časem. Uděláme všechno a použijeme veškeré diplomatické prostředky, které máme, abychom dosáhli propuštění rukojmích,“ řekl podle agentury AP Abe. Současně zopakoval úterní prohlášení, že Japonsko ”neustoupí před hrozbami teroristů”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Japonští rukojmí v zajetí IS

Abe řekl, že jednal s vůdci v regionu. „Setkal jsem se s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a požádal jsem ho o spolupráci," uvedl. Se stejnou žádostí se v telefonických rozhovorech obrátil i na vůdce Egypta, Jordánska a Turecka. V Jordánsku osobně jedná tajemník ministra zahraničí Jasuhide Nakajama.

Psychologický boj

Abe ani další japonští představitelé se nevyjádřili, zda je země vycházejícího slunce ochotna za rukojmí zaplatit výkupné.

Jak napsala agentura AP, japonský premiér čelí těžkému rozhodnutí, zda otevřeně zaplatit teroristům, nebo požádat některého spojence, například USA, aby se pokusil o riskantní záchrannou akci na syrském území.

Japonská televizní stanice NHK oznámila, že navázala písemný kontakt s "mluvčím IS", který se jménem organizace "de facto k činům přihlásil" a k výkupnému dodal: ”Nejde o to, že bychom potřebovali peníze. Nejde o ekonomický boj, ale o boj psychologický."

Video s rukojmími se v úterý objevilo na internetu. Japonci Kendži Goto (47) a Haruna Jukawa (42) v oranžových kombinézách před kamerou klečí spoutaní po boku ozbrojeného muže, který má na hlavě černou kuklu. Podobně vypadala videa se západními rukojmími, které IS v minulých měsících zabil. [celá zpráva]
Extremisté sdělili, že chtějí do 72 hodin výkupné 200 miliónů dolarů (zhruba 4,8 miliardy korun), jinak rukojmí usmrtí. Japonský vládní mluvčí Jošihide Suga uvedl, že Japonsko považuje videozáznam za autentický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám