Hlavní obsah

Při syrském náletu zahynuly desítky lidí, Asad cítí změnu postoje Západu

Damašek

Desítky lidí v úterý přišly o život nebo byly zraněny při náletu syrských vládních sil na dobytčí trh ve vesnici na území ovládaném Islámským státem (IS). Informovala o tom agentura AP s odvoláním na syrské opoziční aktivisty, kteří situaci v Sýrii dlouhodobě monitorují ze zahraničí.

Foto: Handout, Reuters

Mily Mi-8 syrské armády na letišti Taftanaz

Článek

Aktivisté neuvedli přesný počet obětí náletu na tržiště ve vesnici Chansá nedaleko syrsko-irácké hranice, podle některých tam o život přišlo 30 až 75 lidí. Stali se zřejmě obětí barelových bomb - sudů naplněných výbušninami a střepinami, které se obvykle shazují z vrtulníků.

Syrské síly zintenzivnily nálety na pozice rebelů poté, co v druhé půlce loňského roku Spojené státy spolu s dalšími zeměmi zahájily bombardování pozic IS v Sýrii.

Spojené státy opakovaně uvádějí, že akce s Damaškem nekoordinují a požadují, aby prezident Bašár Asad odstoupil. Dokonce začaly s vyzbrojováním umírněných vzbouřenců, kterým poskytly i protitankové střely TOW. [celá zpráva]

Tichá změna přístupu k Asadovi

Podle listu The New York Times ale Spojené státy v tichosti změnily přístup k řešení krize v Sýrii. Ustupují od svého původního požadavku na Asadovo odstoupení a začínají se klonit k návrhům OSN na vyhlášení příměří v jednotlivých lokalitách. Američané se údajně obávají, že odejde-li ze scény Asad, nebude nikdo schopen kontrolovat chaos a extremisty působící v Sýrii.

Změnu postoje USA naznačil i ministr zahraničí John Kerry, který dosud vždy jednoznačně tvrdil, že pro Asada v budoucím vedení Sýrie není místo. Minulý týden totiž prohlásil, že Asad je vůdce, který musí změnit svou politiku: „Nadešel čas, aby prezident Asad a jeho režim postavili svůj národ na první místo a přemýšleli o důsledcích svých činů, jež do Sýrie přivádějí stále více teroristů.”

Zmocněnec pro Sýrii v OSN Staffan de Mistura minulý týden v Ženevě řekl, že je třeba brát v potaz nové skutečnosti, jako je vzrůstající vliv radikálů z Islámského státu.

Ve Spojených národech převládá názor, že se Západ musí vyrovnat s faktem, že se syrským povstalcům nepodařilo Asada porazit.

I syrská opozice se přiklání k názoru, že je Západ připraven smířit se s tím, že Asad zůstane u moci.

Newyorský list píše o změně přístupu před avizovaným politickým jednáním v Rusku. Moskva, coby hlavní Asadova opora, pořádá politické rozhovory koncem ledna a navrhuje sestavení vlády, v níž by byli zastoupeni někteří členové opozice.

Někteří diplomaté v OSN navrhují, že by se mělo připustit, že část současného vedení zůstane v Sýrii u moci, protože jenom tak je možné zabránit rozpadu země, jak se to stalo v Iráku a Libyi. K tomuto názoru se přihlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Prioritou je zničení Islámského státu

Operace, které vedou USA spolu s dalšími zeměmi, jsou navzdory přání Turecka vedeny jen proti IS a Frontě an-Nusra, a ne proti Asadovi.

Právě letecká podpora umožnila kurdským obráncům uhájit město Kobani na hranicích s Tureckem. V pondělí ovládli i klíčový kopec Mištenur, ze kterého lze město kontrolovat. Islámskému státu se od září, kdy zahájili útok, nepodařilo město ovládnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám