Hlavní obsah

Palác jemenského prezidenta padl do rukou povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Šíitští povstalci se v úterý zmocnili paláce jemenského prezidenta v metropoli Saná. Uvedla to televize Al-Arabíja s odvoláním na svědky. Informaci později potvrdil velitel jednotek, které chrání jemenského prezidenta, a obsazení sídla hlavy státu označil za převrat. V úterý se na žádost Velké Británie sejde kvůli Jemenu Rada bezpečnosti OSN.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Šíitští povstalci nedaleko prezidentského paláce v metropoli Saná

Článek

Šíitští povstalci prezidentské sídlo zabrali v úterý odpoledne po krátkém střetu s ochrankou. Podle svědků se také zmocnili několika obrněných vozidel střežících vchod do paláce. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí podle některých zpráv v době útoku byl v paláci.

Nyní je ve svém domě, který který vzbouřenci ostřelovali nejméně půl hodiny ze střech okolních budov. „Prezident je vevnitř a je v pořádku,” uvedl podle BBC nejmenovaný vládní představitel.

Velitel prezidentské gardy Sáleh al-Džamalání označil obsazení paláce za puč.

Hádí varoval, že existence jeho země je ohrožena: „Dnes stojíme před křižovatkou bytí, nebo nebytí.”

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Obrněné vozidlo šíitských povstalců v metropoli Saná

Saná je ve varu už od pondělí, kdy ve městě vypukly prudké boje. Ty si vyžádaly devět mrtvých a na 90 zraněných. Vláda před obsazením prezidentského sídla vyjednávala s povstalci o změně návrhu ústavy. Některé země kvůli napjaté situaci v zemi přerušily provoz svých zastupitelských úřadů.

Spory o ústavu

Vládní mluvčí Rádží Badí v úterý řekl, že prezident vyjednával s jedním z poradců šíitů o personálním obsazení komise, která by se zabývala připravovanou ústavou. V původním návrhu se počítá se zavedením federálního systému, který v Jemenu vytvoří šest federálně spravovaných oblastí. Šíité to označují za spiknutí, jehož cílem je rozdělit Jemen.

Tvrdí, že ústava, jak je navržena nyní, jim odřízne přístup k moři. Tradičně obývají oblast Saada na severu země u hranice se Saúdskou Arábií.

Kvůli ústavě byl už v sobotu unesen šéf prezidentské kanceláře Ahmad Avád bin Mubárak. [celá zpráva]

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Tank jemenské armády nedaleko prezidentského paláce v Saná

Jemen patří ke klíčovým spojencům USA v boji proti Al-Káidě v oblasti. Do chaosu se ale propadá od loňska, kdy šíité, obývající tradičně sever země, začali postupovat na jih a zabírat nová území. V září se jim podařilo vstoupit i do metropole Saná.

Za násilnostmi je podle znalců šíitský Írán, který povstalecké šíity vyzbrojuje. Další zase připisují chaos Hadího dlouholetému předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi, který musel odstoupit po revolučních událostech v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám