Hlavní obsah

Na kanadského ministra házeli Palestinci boty i vajíčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Rozhořčení Palestinci v sobotu v Ramalláhu házeli vajíčka a boty na kolonu kanadského ministra zahraničí Johna Bairda. Jedno vejce zasáhlo ministrovo auto. Palestinci se snažili vyjádřit nesouhlas s kanadskou podporou Izraele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci protestovali proti kanadské podpoře IzraeleVideo: Reuters

 
Článek

"Bairde, tady nejsi vítán," volali mnozí z davu, který na ministra čekal u palestinského ministerstva zahraničí. Policisté lidem ale nedovolili dostat se až ke konvoji.

Kanadský ministr je na pětidenní návštěvě Izraele a palestinských území. Při sobotním setkání se svým palestinským protějškem Rijádem Málikím vyzval k obnově přímých izraelsko-palestinských mírových rozhovorů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kanada v roce 2012 nehlasovala ve Valném shromáždění OSN pro změnu statusu z palestinské pozorovatelské entity na pozorovatelský stát. Většina členských zemí OSN to ale odhlasovala, takže Palestinci nyní začali svou státnost prosazovat na půdě mezinárodních organizací.

Baird se má omluvit

Ottawa neschvaluje ani snahu Palestinců nechat Mezinárodní trestní soud (ICC) vyšetřit údajné válečné zločiny spáchané Izraelci na palestinských územích. Palestinci o přistoupení k ICC požádali v lednu a členy by se měli stát v dubnu.

Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát v prohlášení požádal Bairda, aby se omluvil za to, že se loni sešel s izraelskými představiteli ve východním Jeruzalémě.

Palestinci chtějí, aby se tato část města stala metropolí jejich budoucího státu, a státnické kroky Izraele zde považují za maření budoucí dohody. "Litujeme, že se kanadská vláda rozhodla postavit se na špatnou stranu svou slepou podporu izraelské okupace a politiky apartheidu," sdělil Irikát.

Kanada loni, kdy Izrael 50 dní bojoval v Pásmu Gazy v reakci na raketovou palbu palestinských radikálů, konstatovala, že Izrael má právo na sebeobranu. Při operaci zahynulo přes dva tisíce Palestinců a sedm desítek Izraelců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám