Hlavní obsah

Izrael chce kvůli Palestincům ochromit financování ICC

– Jeruzalém

Izrael se snaží přimět své spojence a členské státy Mezinárodního trestního soudu (ICC), aby přestali tuto instituci financovat kvůli jejímu přístupu k Palestincům. Informovala o tom agentura Reuters. Soud tento týden začal předběžně vyšetřovat případné válečné zločiny na palestinských územích. Palestinci požádali o začlenění k ICC začátkem roku a členy by se měli stát v dubnu.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Izrael podobně jako jeho hlavní spojenec USA pod ICC nespadají, ale přistoupilo k němu mnoho zemí, jež Izrael podporují. "Požádáme naše přátele v Kanadě, Rakousku a Německu, aby soud přestali financovat. Tato organizace nikoho nezastupuje, je politická," řekl v neděli izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman v rozhlase. Podle ministra i další země zpochybňují smysluplnost existence ICC.

Izrael chce toto téma projednat i při nadcházející návštěvě japonského premiéra Šinzóa Abeho, jehož vláda patří k hlavním finančním přispěvatelům soudu.

ICC se začal zabývat násilnostmi spáchanými od loňského června, kdy Izrael kvůli palestinské raketové palbě zahájil vojenskou operaci proti Pásmu Gazy. Zahynulo při ní přes 2000 Palestinců a 70 Izraelců. Pokud soud na základě předběžného šetření dospěje k názoru, že byly spáchány válečné zločiny, může nařídit plnohodnotné vyšetřování, které by mohlo vést k obvinění konkrétních osob na obou stranách konfliktu. Izrael už dal najevo, že bude své vojáky před stíháním chránit.

ICC je první stálý trestní soud s celosvětovou působností, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Od roku 2002 sídlí v nizozemském Haagu. Palestina se stává 123. státem, který pod něj spadá.

Reklama

Výběr článků

Načítám