Hlavní obsah

ICC začal vyšetřovat možné válečné zločiny Izraelců i Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) zahájil podle pátečního oznámení předběžné vyšetřování možných válečných zločinů na palestinských územích. Obviněni mohou být jak Izraelci, tak Palestinci.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Exploze izraelské bomby v Gaze při loňských bojích

Článek

Dosud přitom nebylo jasné, zda ICC vyšetřování začne. Soud na začátku ledna prohlásil, že ani přijetí jurisdikce soudu „automaticky neznamená, že dojde k vyšetřování”.

Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr předložil oficiální žádost Palestiny o začlenění do jurisdikce ICC v pátek 2. ledna. Palestinci chtěli před soudem obvinit Izrael z válečných zločinů.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun minulý týden žádost Palestiny přijal. Jeho mluvčí Stéphane Dujarric oznámil, že Palestina bude pod ICC spadat od 1. dubna. [celá zpráva]

Soud nemusí zahájit vyšetřování v případě, kdy žalovaná strana prokáže, že se případy sama zabývá. Izrael proto zvažoval zahájení vlastního vyšetřování. [celá zpráva]

USA tvrdě kritizovaly ICC za rozhodnutí přijmout Palestinu.  [celá zpráva]

Proti plánu od počátku protestoval Izrael. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám