Hlavní obsah

Malý chlapec na videu IS zavraždil školníka a taxikáře, píšou ruská média

Právo, brw
Moskva

Dva muži, které na videu zveřejněném hnutím Islámský stát (IS) zabíjí malý chlapec jako agenty ruské kontrarozvědky FSB, jsou podle ruských médií ve skutečnosti školník z Kazaně a taxikář z Karačajevsku.

Islámský stát zveřejnil video, na kterém malý chlapec zastřelí údajné špionyVideo: IBT

 
Článek

Sergeje Ašimova (30) i Džambulata Mamajeva (38) identifikovaly jejich manželky a obě shodně vyloučily, že by jejich manželé měli cokoli společného s tajnými službami.

Podle listu Kommersant se oba muži narodili v Kazachstánu a před časem konvertovali k islámu. Z Ašimova se tak stal Abdulla, který v roce 2011 vykonal hadždž, pouť do Mekky, a Mamajev, otec tří dětí, si začal říkat Sajfulláh.

Vražda zřejmě zinscenovaná

Kommersant také uvedl, že vražda na videu byla s největší pravděpodobností zinscenovaná.

„Chlapec střílí z osmimilimetrového glocku. Z takové vzdálenosti by na záběrech muselo být mnohem více krve,“ řekl nejmenovaný odborník na zbraně.

Zhruba sedmiminutové video zveřejnila propagandistická sekce IS nazývaná Al Hayat Media. Dvojice zajatců na něm na kameru uvádí, že je do Sýrie poslala ruská tajná služba FSB. Údajně měli získávat zpravodajské informace o IS a jeho bojovnících původem z Ruska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám