Hlavní obsah

Turecký premiér přirovnal Netanjahua k teroristům z Paříže

Novinky,
Ankara

Turecký premiér Ahmet Davutoglu ve čtvrtek přirovnal předsedu izraelské vlády Benjamina Netanjahua k teroristům, kteří minulý týden zabili v Paříži 12 lidí. Důvodem byly oběti při loňské izraelské ofenzívě v pásmu Gazy. Podle něj se všichni dopustili zločinů proti lidskosti.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Článek

„Netanjahu spáchal stejně jako teroristé při masakrech v Paříži zločiny proti lidskosti, jelikož vede vládu, která masakruje děti hrající si na pobřeží Gazy, ničí tisíce domů,” řekl Davutoglu. Podle něj je izraelským zločinem proti lidskosti loňská operace v pásmu Gazy i útok na tureckou loď s pomocí pro pásmo, při němž v roce 2010 zahynulo deset tureckých aktivistů. „Zmasakrovala naše občany, když v mezinárodních vodách zahájila operaci proti lodi s pomocí,“ řekl o sporné izraelské akci.

Podle listu The Guardian dodal, že pro izraelskou vládu je „skoro přirozené zabíjet Palestince při každé příležitosti”.

Navázal tak na nepřátelskou rétoriku panující mezi Izraelem a Tureckem. V pondělí k ní přispěl i prezident Recep Tayyip Erdogan, když prohlásil, že nedokáže pochopit, jak se Netanjahu odvážil přijít na nedělní pařížský pochod zorganizovaný kvůli pařížským atentátům. Toho se účastnil i Davutoglu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. [celá zpráva]

Netanjahu na to v úterý zareagoval, že „jde o ostudnou poznámku, kterou musí odsoudit celé mezinárodní společenství“. Dodal, že válku proti terorismu lze vyhrát jedině v případě, že bude řízena jasným morálním přesvědčením.

Netanjahu podle izraelských sdělovacích prostředků svou účast na nedělním pochodu prosadil přes nesouhlas francouzského prezidenta Françoise Hollanda. Paříž prý chtěla, aby byl pochod výhradně projevem solidarity k Francii a aby na něj nepadly stíny jiných konfliktů. Nezvala ani Abbáse. [celá zpráva]

Izraelsko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu od roku 2010, kdy Izraelci při zásahu proti humanitární flotile mířící do Gazy zabili deset tureckých aktivistů. Erdogan loni v reakci na boje v pásmu Gazy, při nichž zemřelo na 2200 Palestinců, prohlásil, že Izrael ve své brutalitě překonává Hitlera.

Reklama

Výběr článků

Načítám