Hlavní obsah

Na velitele íránských sil spáchali v Iráku atentát

Vrchní velitel elitních sil Kuds Íránských revolučních gard Kásem Sulejmání byl v Iráku vážně zraněn při atentátu, který podniklo sebevražedné komando radikálního hnutí Islámský stát. S odkazem na zpravodajské zdroje v oblasti Perského zálivu to napsal server Debkafile, který má blízko k izraelským tajným službám.

Bojovník Islámského státu v Iráku

Článek

Útok se podle serveru udál nedaleko města Samarra ve střední části Iráku. Příslušníkům Islámského státu se mělo podařit infiltrovat do štábu 58letého generála a odpálit se v jeho blízkosti. Sulejmáního podle Debky okamžitě transportovali do nemocnice v Teheránu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Není jasné, kdy se to stalo. Izraelský server však uvedl, že sunnitským radikálům z Islámského státu se podařilo rozbít velitelství sil Kuds v Iráku.

Jedna ztráta za druhou

Islámský stát podle Debky změnil taktiku a s pomocí špiónů cílí přímo na íránské velitele. Za dva týdny se jim podařilo zabít hned dva.

Nejprve přišel před koncem roku v Samaře dílem odstřelovače o život generál Hamíd Takaví, v neděli pak severně od Bagdádu padl další generál Mehdí Norúzí. Ten měl přitom údajně po Takavím převzít operační úkoly. Íráncům nepomohlo ani přesunutí velitelství.

Írán přiznává, že irácké vládě v boji se sunnitskými extremisty pomáhají stovky jeho vojáků. Debka dokonce tvrdí, že Islámský stát zlikvidoval od října už více než 500 jeho důstojníků.

Hlavní íránský stratég

Sulejmání v posledních devíti letech vedl podle západních zdrojů tajné operace íránských sil ve třech konfliktech ve válce Izraele s libanonským šíitským hnutím Hizballáh v roce 2006, ve válce v Sýrii a v bojích v Iráku.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Podle Debky prosazoval, aby se v Iráku vytvořila jednotná armáda šíitů. Američané přitom usilují o obnovení pestré národní armády, která se rozpadla s postupem Islámského státu. Washington na to vyčlenil 25 miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám