Hlavní obsah

Po atentátu v Iráku propukla přestřelka s IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Při sebevražedném atentátu zahynulo v pondělí severně od Bagdádu 12 vojáků a příslušníků šíitských milicí. Dalších osmnáct jich bylo zraněno, uvedly irácké úřady. Řidič s automobilem naloženým výbušninami mezi ně vjel a odpálil nálož.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Pumové útoky otřásly Bagdádem už o víkendu.

Článek

Atentát byl spáchaný ve městě Abásját, které leží jižně od nedalekého Tikrítu a 130 km severně od Bagdádu.

K útoku se nikdo nepřihlásil, ale hned po explozi na místě vypukla střelba mezi bojovníky Islámského státu (IS) a vojáky. Irácký režim se pokouší dobýt Tikrít, který v půlce loňského roku ovládl IS.

V pondělí byl také v Iráku zabit důstojník íránských Revolučních gard, které pomáhají iráckým silám v bojích s IS. Uvedla to íránská agentura FARS. Teherán je klíčovým spojencem bagdádské vlády ve válce s IS.

Mehdí Norúzí zemřel v neděli v bitvě ve městě Sámarra, které leží na hlavní bojové linii mezi IS a iráckými vojsky. V prosinci zahynul v palbě odstřelovačů v Sámaře íránský generál Hamíd Takaví. [celá zpráva]

V boji proti IS iráckým a syrským vládním silám pomáhá letectvo několika zemí. V minulých 24 hodinách letadla v Iráku útočila na 16 cílů a v sousední Sýrii, kde IS také působí, na jedenáct. V Sýrii se koalice soustředila na pozice IS v oblasti kurdského města Kobani a v provincii Dajr az-Zaur. V Iráku pak letci zasáhli automobily, děla a raketové systémy IS v blízkosti měst Bajdží, Tádží, Ramádí, Kajm, Sindžár a Mosul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám