Hlavní obsah

Islámský stát zveřejnil snímky hromadné vraždy šíitů

Bagdád

Islámský stát v pondělí zveřejnil na Twitteru fotografie z vraždy osmi šíitů, kterou tito samozvanci nazývají popravou. Je na nich osm odsouzenců v oranžových oděvech. Za nimi stojí jedenáct bojovníků v černých kombinézách a kuklách, kteří je zastřelí.

Záběr popravy šíitů

Článek

Novinkou je, že fotografie z takzvaného Dne odplaty byly původně zveřejněny jen v místním médiu v irácké provincii Salahuddín, kterou Islámský stát ovládá. Až z té se rozšířily na Twitter. Jasně to ukazuje, že snímky jsou určeny pro místní obyvatelstvo. Mají jej odradit od podpory vládních sil a ukázat nebezpečí ze strany šíitů.

Podle jihoafrické expertky z Konsorcia pro výzkum a analýzu terorismu (TRAC) Jasmine Oppermanové „IS bude používat jakoukoli taktiku, aby zajistil, že jeho ideologie je uplatněna a uznávána“. „Brutalita se zdá být zaměřena více dovnitř proti těm, kdo oponují IS,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pod obrázky se píše: „Zbavili jsme se sítě šíitů pracujících pro vládu Safavidu, kteří se třásli a prosili (o milost).“ Šíity a bagdádskou vládu běžně označují slovem Safavid, i když tato perská dynastie byla svržena v 18. století. Ustavila jako státní náboženství šíitský islám. Šíity považují radikální sunnité za nevěřící a za odpadlictví od víry je popravují.

Záběr popravy šíitů

Podle sdělení IS byli mezi odpadlíky od víry bývalí policisté. Dva policejní plukovníci údajně litovali svého dřívějšího působení v policii, ale nadále poskytovali informace o činnosti bojovníků Islámského státu irácké vládě a armádě. O dalším popraveném napsali, že to byl policejní kapitán, který také litoval své práce pro vládu, ale pak v ní pokračoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám