Hlavní obsah

Islamisté v Sýrii zajali jordánského pilota

Damašek
Aktualizováno

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) ve středu u syrského města Rakka podle svých slov sestřelili vojenské letadlo F-16. Radikálové oznámili, že zajali jordánského pilota. Jordánská armáda zajetí pilota i ztrátu letounu potvrdila, podle USA ale nebyl stroj sestřelen.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vojenská přehlídka ozbrojenců z Islámského státu v syrském městě Rakka

Článek

”Během mise ve středu ráno proti úkrytům teroristické organizace Islámský stát v oblasti Rakky, kterou podniklo několik letadel Královského jordánského letectva, byl jeden letoun sestřelen a pilot upadl do zajetí,“ uvedlo jordánské ministerstvo obrany. Dodalo ještě: „Jordánsko činí skupinu a její podporovatele zodpovědné za bezpečnost a život pilota.“

Na islamistických stránkách radikálové zveřejnili i fotografie, na kterých je zajatý pilot. Uvedli k tomu, že jde o jordánského poručíka Muaze Jusífa Kasabíha.

Zatím není jasné, zda byl tryskový letoun sestřelen, či měl poruchu. Není jasné, zda má islámský stát i dokonalejší prostředky protivzdušné obrany než ruční protiletadlové střely, které použil v Iráku.

Americké velení popřelo tvrzení islamistů, že stroj F-16 sestřelili. "Důkazy jasně ukazují, že IS letoun nesestřelil, jak teroristická organizace tvrdí," uvedlo americké velení.

Město Rakka je baštou Islámského státu. Podle SOHR patřil stroj ke spojeneckým letounům, které pod vedením USA podnikají letecké údery na pozice islamistů v Sýrii. Na náletech se kromě Američanů podílejí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Islamisté obsadili v posledních měsících rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku a na obsazených územích vyhlásili chalífát. Při dnešním sebevražedném atentátu ve městě Madaín, které leží 25 kilometrů jižně od Bagdádu zahynulo nejméně 33 lidí a dalších 55 jich utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní policejní a lékařské zdroje. Mezi oběťmi je množství sunnitských provládních bojovníků a nejméně tři vojáci. Atentátník na ně zaútočil v místě, kam si šli vyzvedávat výplatu. "Útočník měl na sobě iráckou vojenskou uniformu a vestu s výbušninami," uvedl jeden z místních policejních důstojníků. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, nejspíš za ním ale stojí právě islamisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám