Hlavní obsah

Kurdové prolomili obležení Islámského státu u strategické hory

Irbíl

Kurdští pešmergové dosáhli zatím největšího vítězství v boji s Islámským státem (IS). Podařilo se jim prolomit obklíčení hory Sindžár, na kterou v srpnu uteklo několik tisíc příslušníků náboženské skupiny jezídů. V pátek to uvedla BBC.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové postupují od Zumaru

Článek

Operace podporovaná americkými nálety začala ve středu. Na osm tisíc pešmergů postupovalo ze dvou směrů, aby otevřeli koridor, jímž mohou prchnout jezídové, které radikálové z IS na dobytých územích vraždili, zotročovali a násilím nutili k přestoupení na islám.

Foto: Stringer, Reuters

Kurdští pešmergové v Zumaru

Předseda kurdské bezpečnostní rady Masrur Barzání řekl, že operace probíhá od oblasti Zumaru, kterou Kurdové osvobodili v říjnu, až k hoře Sindžár.

„Je to velká operace a probíhá velmi úspěšně,“ dodal. Za dva dny se podařilo prolomit obklíčení pohoří, takže v pátek by mohla začít evakuace jezídů.

Foto: Reuters

Kurdský pešmerga v Zumaru

Pešmergové už ovládli osm vesnic a podle svých slov vyhnali značné množství radikálů z IS. Osmdesát jich zabili. K postupu jim pomohla vzdušná podpora, koaliční letadla za první tři dny tohoto týdne v oblasti podnikla 45 náletů. [celá zpráva]

Samotné město ležící na jih od pohoří je však stále v rukou IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám