Hlavní obsah

EU vyřadila Hamás ze seznamu teroristických organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk
Aktualizováno

Soud Evropské unie ve středu anuloval rozhodnutí, které zařadilo palestinské radikální hnutí Hamás na seznam teroristických organizací. Důvodem byly formální chyby při jeho zanesení na černou listinu, uvedla BBC. Verdikt bude mít zřejmě jen dočasný účinek, tvrdí list The Times of Israel. Proti rozhodnutí soudu se lze odvolat.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinský chlapec na manifestaci připomínající založení Hamásu

Článek

Když byli radikálové na seznam v roce 2003 zařazeni, nebylo to na základě zhodnocení činů Hamásu, ale na základě „náznaků pocházejících z médií, internetu“ a taky na základě informací od USA a Izraele, což soud považuje za nedostatečné. Obě tyto země vedou Hamás na seznamu teroristických organizací kvůli řadě útoků, které jeho členové podnikli.

Unijní soud ve svém rozhodnutí zdůraznil, že verdikt fakticky „neznamená žádnou podstatnou změnu v hodnocení Hamásu jako teroristické organizace“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyřazení zřejmě bude dočasné, list The Times of Israel píše, že Izraelci byli údajně předem ujištěni, že hnutí bude na seznam znovu zařazeno, jakmile budou nedostatky napraveny. Podle svých stanov je Hamás zavázán zničit Izrael. Jeho příznivci ho ale vnímají jako osvobozenecké hnutí bojující proti izraelské okupaci.

Unie zdůraznila, že na Hamás nadále pohlíží jako na teroristickou skupinu. "Bylo to právní rozhodnutí soudu opírající se o procedurální základy. Prozkoumáme je a učiníme rozhodnutí o vhodném nápravném kroku," uvedla podle agentury Reuters mluvčí ministryně zahraničí EU Maja Kocijančičová.

Související témata:

Foto: Ammar Awad, Reuters

Zasněžený Jeruzalém. Sněžení zasáhlo celou širší oblast Levanty.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojená složka Hamásu Brigády Izzudína Kásama při výcviku

Zmrazení účtu představitelů Hamásu bude trvat ještě další tři měsíce nebo do ukončení odvolacího řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám