Hlavní obsah

Islamisté z An-Nusra dobyli základnu syrské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn

Po dvoudenní tvrdé bitvě se islámským radikálům z fronty An-Nusra podařilo dobýt syrskou vojenskou základnu Hamadija ve Vádí Dajf na severozápadě země v provincii Idlíb. Uvedla to exilová syrská organizace monitorující lidská práva v zemi SOHR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové dobyli vojenskou základnu v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Podle SOHR zahynulo 31 syrských vojáků a na osmdesát útočníků. Při akci se An-Nusra napojená na Al-Káidu spojila s další radikální skupinou Ahrár aš-Šám.

Vojenský velitel druhé skupiny tvrdí, že při akci padlo 200 syrských vojáků a několik set dalších bylo zraněno. Podle něj se útoku účastnilo 2300 bojovníků včetně skupiny elitních 800. Uvedl, že se útočilo na devět míst včetně velkého skladu paliva. Radikálové také získali osm tanků, obrněná vozidla a velké množství munice.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Syrští vojáci

Vládní média přiznávají ztrátu základny a zmiňují, že vojáci se stáhli na okolní základny, podle opozičních zdrojů se však mnozí vzdali a přešli na stranu radikálů.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Kouř po náletu syrského letectva na sklady zbraní radikálů na severu země

Idlíb ovládají islamisté

Ztráta Vádí Dajf je pro Damašek bolestná, protože je poblíž strategické silnice, která spojuje města Damašek a Halab. Dále oslabil v provincii Idlíb, kterou ze 70 až 80 procent kontrolují vzbouřenci, zejména islámští radikálové v čele s An-Nusrou. Ta také minulý měsíc v provincii porazila dvě umírněné opoziční skupiny. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Základna Vádí Dajf

Režim proto o základnu tvrdě bojoval a podnikl za poslední den 34 náletů, z toho 25 tryskovými letouny, při zbylých shazovaly vrtulníky barelové bomby, což si vyžádalo podle SOHR 11 mrtvých.

Foto: Reuters

Muž u domu zničneého barelovou bombou v Dará.

Dá se čekat, že po dobytí základny Hamadija, na kterou radikálové útočili dva roky, se pokusí ovládnout správní středisko provincie.

Zatímco Islámský stát, který čelí náletům i tlakům kurdských milicí, už nepostupuje, názorově spřízněná a s ním soupeřící An-Nusra postupuje a sílí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám