Hlavní obsah

Islámský stát chce prodat ostatky zavražděného novináře za milión dolarů

Radikálové z Islámského státu (IS) chtějí prodat ostatky zavražděného amerického novináře Jamese Foleyho za milión dolarů (asi 22,3 miliónu Kč). IS připravil Foleyho o život v srpnu, na zveřejněném videu mu jeden ze členů organizace uřezal hlavu. O morbidní obchodní nabídce IS informoval web BuzzFeed s odkazem na tři různé zdroje s kontakty na organizaci.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Článek

Ostatky Foleyho, který byl zavražděn jako první ze tří amerických a dvou britských zajatců, za něž jejich země odmítly zaplatit výkupné, jsou prý radikálové ochotní dopravit na turecké území, které sousedí se syrskými a iráckými oblastmi ovládanými IS. Islamisté jsou navíc připraveni pro zdárné uzavření „obchodu” napřed dodat kus tkáně k ověření DNA.

„Pokud je to pravda, údajný pokus o prodej by upozornil na bezohlednost aktivit kolem braní rukojmí, které poskytly IS velký zdroj financí a publicity, stejně jako na chladnou kalkulaci skupiny, která se stará o to, jak získat více peněz,” podotýká BuzzFeed.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Počátkem roku zadržoval IS v zajetí v jednu chvíli 23 západních rukojmí v Sýrii. Patnáct Evropanů bylo puštěno na svobodu poté, co za ně údajně jejich vlády zaplatily milióny dolarů na výkupném. Pouze Britové a Američané zůstali v jejich rukou, protože Londýn i Washington dlouhodobě o výkupném vyjednávat odmítají s tím, že to teroristy podněcuje jen k dalším únosům. IS pak zveřejnil videa se zajatci a s jejich těly poté, co je zavraždil.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

James Foley po propuštění ze zajetí v Libyi

Islamisté údajně stále ještě vězní britského novináře Johna Cantlieho a 26letou americkou humanitární pracovnici.

Jeden z kontaktů na IS, bývalý syrský povstalec, tvrdí, že se na něj obrátil činitel islamistů s žádostí, zda by nenašel spojení buď na americkou vládu, nebo na Foleyho rodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám