Hlavní obsah

Bojovníci džihádu zabili v listopadu přes pět tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu si vyžádaly akce bojovníků muslimské svaté války 5042 obětí, v průměru 168 denně, spočítala BBC. Nejvíc jich má na svědomí Islámský stát, celkem 2206. Čtyřicet procent obětí tvořili civilisté, samotných muslimských radikálů zahynulo v bojích a při sebevražedných atentátech 992.

Foto: Reuters

Iráčan si prohlíží auto zničené při atentátu.

Článek

Osmdesát procent obětí připadá na pouhé čtyři země: Irák, Sýrii, Nigérii a Afghánistán. V Iráku zahynulo 1770 lidí při 233 útocích, ať už to byly pumové atentáty sebevrahů, nebo přestřelky.

Bojovníci nigerijské militantní skupiny Boko Haram zabili v Nigérii při 27 útocích 786 lidí, především civilistů. Jen 28 připadá na vojáky a policisty. Skupina se soustřeďuje na akce, při nichž zabíjí velké počty lidí. Ve čtvrtek si tam dvojí sebevražedný atentát ve městě Jos vyžádal nejméně 32 mrtvých. Boko Haram útočí i v Kamerunu, kde zabila 15 osob.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Afghánistánu sice bylo zabito skoro stejně lidí jako v Nigérii – 782, ale při několikanásobně vyšším počtu útoků. Dvě třetiny obětí tvoří vojáci a policisté stejně jako ve válkou zmítané Sýrii, odkud je hlášeno 693 mrtvých. V Jemenu zahnulo 410 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám