Hlavní obsah

Islámský stát sťal Syřana na ulici před zraky dětí

– Londýn

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) veřejně sťali v severní Sýrii muže, který se rouhal. Popravě na náměstí města Sulúk přihlížel podle syrské exilové opozice dav lidí včetně dětí. IS na své internetové stránce tvrdí, že muž se k rouhání přiznal.

Foto: FBI

Bojovník Islámského státu

Článek

IS také zveřejnil fotografie muže se zavázanýma očima a hlavou na dřevěném špalku. Maskovaný bojovník nad ním zvedá meč.

Sulúk leží v provincii Rakka, kde si IS zřídil hlavní stan.

Podle ochránců lidských práv členové této organizace v severní Sýrii a také v Iráku ukamenovali nebo sťali mnoho lidí za porušení islámského zákona šaría, který na dobytých územích IS uplatňuje.

Organizace SOHR, která dění v Sýrii monitoruje z Londýna s pomocí syrských zdrojů, oznámila také, že IS od června, kdy vyhlásil v částech Sýrie a Iráku chalífát, usmrtil mimo bojiště přes 1400 Syřanů. Těla mnohých z nich pak na výstrahu vystavil na veřejných místech.

Zmizelí humanitární pracovníci

Přes 50 syrských i zahraničních humanitárních organizací společně požádalo o propuštění čtyř svých spolupracovníků. Byli uneseni loni v prosinci v Dumě poblíž Damašku, tedy na území kontrolovaném povstalci. K únosu se nikdo nepřihlásil a o unesených nejsou žádné zprávy.

Mezi unesenými je Razan Zajtuníová, kterou v roce 2011 Evropský parlament ocenil Sacharovovou cenou za svobodu myšlení spolu s několika dalšími arabskými aktivisty. V zajetí je také její manžel Váil Hamada, který pracoval pro Místní koordinační výbory (LCC), jež sledují situaci v Sýrii z jejího území. Další dva zajatci jsou Sámia Chalílová, která pracovala v ženském hnutí v Dumě, a jeden ze zakladatelů LCC Názim Hamádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám