Hlavní obsah

Po Británii uzavřela ambasádu v Káhiře i Kanada

Káhira

Z neupřesněných bezpečnostních důvodů uzavřela v pondělí Kanada v egyptské Káhiře své velvyslanectví, uvedla BBC. Učinila tak den poté, co bylo zveřejněno video s výhrůžkou Kanadě a co se ke stejnému kroku rozhodl Londýn.

Foto: Hussein Tallal, ČTK/AP

Kanadské velvyslanectví leží poblíž náměstí Tahrír, kde se na konci listopadu konaly velké demonstrace proti vládě.

Článek

Na budově zastupitelského úřadu se objevil vzkaz: „Schopnost poskytovat konzulární služby může být na krátkou dobu omezená kvůli nestabilním bezpečnostním podmínkám.” Britské velvyslanectví zůstalo i v pondělí uzavřeno.

Na v neděli zveřejněném videu islámský radikál abú Anvar Kanadí vyzývá k dalším útokům v Kanadě. Zmiňuje v něm i vraždy kanadských vojáků a útok na parlament v Ottawě.

Kanadí, vlastním jménem John Maguire, pochází od Ottawy a nedávno konvertoval k islámu. Kanadské úřady ho prověřovaly poté, co v lednu 2013 zamířil do Sýrie, aby se přidal k Islámskému státu.

Kanadský ministr pro veřejnou bezpečnost Steven Blaney řekl, že Kanaďané musejí zůstat ostražití. Zmínil, že právě kvůli teroristickým útokům se Kanada zapojila do koalice států bojujících proti Islámskému státu.

V Egyptě vzrostl počet násilností poté, co byl loni v létě svržen prezident Muhammad Mursí a své aktivity zesílili islámští radikálové na Sinaji.

Reklama

Výběr článků

Načítám