Hlavní obsah

Izrael naznačil, že útočil v Sýrii. Nelíbí se mu zbraně pro Hizballáh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský ministr mezinárodních vztahů Juval Steinic v pondělí jako první z izraelských politiků naznačil, že za nedělními nálety v Sýrii mohl být Izrael. Prohlásil, že jeho země je odhodlána zabránit dodávkám moderních zbraní libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh přes Sýrii.

BEZ KOMENTÁŘE: Údajně izraelské stíhačky nad Damaškem

 
Článek

Sýrie v neděli ohlásila nálety u damašského letiště a také poblíž hranice s Libanonem. [celá zpráva]

Její ministerstvo zahraničí chce požádat OSN o uvalení sankcí na Izrael. Při útocích nikdo nepřišel o život, jsou však hlášeny materiální škody.

Zničení zbraní pro Hizballáh

Ačkoli se izraelská armáda k akci nevyjádřila, izraelské sdělovací prostředky v pondělí zveřejnily detailní popis cílů a většina jich připomněla okolnosti vyzbrojování Hizballáhu. Tuto šíitskou skupinu, jež bojuje v Sýrii na straně Damašku, vyzbrojuje Írán a dodává jí kromě jiného rakety, které ohrožují Izrael. Terčem útoku u letiště byly údajně sklady zbraní, u hranice pak měl nálet zabránit přesunu konvoje vezoucího zbraně do Libanonu.

Libanonský tisk v pondělí napsal, že cílem útoků byly skrýše zbraní Hizballáhu. Podle syrské opozice izraelská letadla u Damašku zničila objekt, v němž byly protiletecké střely a bezpilotní letadla určená Hizballáhu.

Znalec syrské problematiky z telavivské univerzity Ejal Ciser řekl, že politika Izraele v Sýrii je jasná – „nevměšuje se do bojů a nemá zájem útočit na prezidenta Bašára Asada ani na jeho armádu a nechce ani sesadit jeho režim”. Dodal, že Izrael už v minulosti několikrát zastavil zbrojní dodávky ze Sýrie k Hizballáhu. Ani v jednom případě se kvůli tomu neotevřela bojová fronta. „Doufejme, že tomu tak bude i tentokrát,” řekl.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Izrael za minulé dva roky provedl asi desítku takových útoků a Sýrie i Hizballáh vždy reagovaly výhrůžkami, ale nikdy útoky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám