Hlavní obsah

Konzervativní chalífa Islámského státu má dítě se ženou, s níž žil tři měsíce

Bejrút

Libanonské ministerstvo vnitra zveřejnilo další podrobnosti o zatčené ženě, kterou označilo za Bagdádího manželku. Ukazuje, že vyznavač radikálního islámu se zrovna všemi jeho pravidly neřídil. Sadža Dulajmíová byla za Bagdádího vdaná před šesti lety a manželství trvalo jen tři měsíce. Testy DNA však potvrdily, že otcem její dcery, je Bagdádí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abú Bakr Bagdádí

Článek

„Dulajmíová není současnou ženou abú Bakra Bagdádího. Byla vdaná třikrát, nejprve měla za manžela představitele bývalého iráckého režimu, se kterým měla dva syny,” uvedl libanonský ministr Nohad Mačnúk, když oznamoval v libanonské televizi výsledky testů DNA.

Libanonské úřady původně oznámily, že zadržená je Bagdádího ženou. Irácké ministerstvo zahraničí ve středu popřelo, že by Sadža Dulajmíová byla jednou ze dvou Bagdádího žen. Oznámilo, že jde o sestru jedno z iráckých teroristů, který byl odsouzen k smrti za podíl na pumovém atentátu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nakonec se ukázalo, že je Bagdádího bývalou ženou.

K testu otcovství Mačnúk dodal: ”Provedli jsem testy DNA u ní a u její dcery, které potvrdily, že je matkou dívky a že dívka je dcerou Bagdádího na základě vzorků DNA Bagdádího, které jsme dostali z Iráku.” Neuvedl však, odkud mají irácké úřady DNA Bagdádího.

Ten ale byl v roce 2005 zadržen v americkými silami v Iráku a vězněn čtyři roky v táboře Camp Bucca u Um Kasru. Pak byl předán iráckým úřadům, které ho propustily.

Ke vztahu s chalífou Islámského státu ministr dodal: „Před šesti lety byla vdaná za abú Bakra Bagdádího a má s ním dceru. Nyní je vdaná za Palestince a je s ním těhotná.”

Rozvod je zavrženíhodný

Dulajmíová tedy rozhodně není žena, která by si nedokázala najít partnera. Rozvod sice islám povoluje, ale považuje jej za zavrženíhodný. Ale nejvyšší představitel IS i bojovníci si ženy berou a rozvádějí s nimi překvapivě rychle, což dokazuje i případ devatenáctileté Nizozemky Aishy, která si odjela do Sýrie vzít bojovníka Islámského státu. S turecko-nizozemským bojovníkem Omarem Yilamzem ale byla tam jen pár týdnů. Nefungovalo to, rozdělili jsme se. Ona šla svou cestou, já šel svou,“ uvedl. [celá zpráva]

Libanonci kromě Dulajmíové zatkli tento týden také manželku velitele fronty An-Nusra, která bojuje v Sýrii. Považují to za velký úspěch, který pomůže vyjednat propuštění dvacítky unesených libanonských vojáků, kteří padli radikálům do rukou v srpnu na syrské hranici. An-Nusra zprávu popřela, Islámský stát vyjádření nekomentoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám