Hlavní obsah

Válka s Islámským státem bude dlouhá, ale kapitán loď neopouští, slibuje Asad

Damašek

Zapojení mezinárodní koalice do bojů proti Islámskému státu (IS) změnilo podobu války v Sýrii, ale ne situaci na bojišti, prohlásil prezident Bašár Asad. Vzpoura proti němu přitom stála na počátku tříletého konfliktu. Jeho režim válčí jak s umírněnými odpůrci, tak se sunnitskými radikály. Asad se ke konfliktu vyjádřil v rozhovoru pro francouzský týdeník Paris Match.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

”Syrská armáda nemůže být naráz všude. Tam, kde není, využívají teroristé příležitosti překročit hranice a pronikat do nějaké oblasti,“ řekl Asad a připustil, že guerillový konflikt je komplikovaný.

„Není to válka armád, kde jedna drží nějaké území a druhá další. Je to jiná válka. Potýkáme se s teroristickými skupinami, které pronikající do měst a vesnic. Tato válka bud dlouhá a obtížná.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Asad popřel, že by jeho armáda nechala Islámský stát prosperovat, aby zlikvidoval ostatní vzbouřenecké skupiny. „Ve skutečnosti vznikl Islámský stát v roce 2006. A byly to Spojené státy, které okupovaly Irák, ne Sýrie. Takže kdo vytvořil Islámský stát? Sýrie, nebo Spojené státy,“ poukázal na to, že IS vznikl v sousedním Iráku.

Chemické zbraně

Popřel taky, že by jeho armáda v bojích nasazovala chemické zbraně. Uvedl, že Sýrie má účinnější zbraně pro boj s teroristy.

Na dotaz, zda nemá obavy, že skončí podobně jako bývalý irácký prezident Saddám Husajn nebo libyjský vládce Muammar Kaddáfí, odpověděl: „Stát je jako loď, kapitán nemůže zmizet v bouři. Neopouští palubu. Jestliže pasažéři potřebují odejít, pak je posledním kdo odchází. Když se loď potopí, zemřou všichni, je proto lepší udělat vše pro záchranu. Chci zdůraznit, že mým cílem není být prezidentem, a to v době krize, před ní nebo po ní. My Syřané ale nikdy nepřipustíme, aby se Sýrie stala hračkou Západu, to je pro nás hlavní princip.”

Podle něj nálety situaci na bojišti nezměnily, protože  IS nejde porazit bez pozemní operace. [celá zpráva]

IS postupuje v Sýrii, v Iráku je situace zablokovaná 

Radikálové ze skupiny Islámský stát (IS) v noci ze středy na čtvrtek zahájili útok na velké syrské vojenské letiště ve východní provincii Dajr az-Zaur, kterou skoro celou ovládají.

Nejprve zaútočil sebevražedný atentátník na vojenskou hlídku nedaleko základny. Pak propukla přestřelka a rozšířila se i do nedalekých vesnic. Podle exilové opozice přišlo o život nejméně 19 vojáků a sedm členů IS.

IS ovládá část severní Sýrie a Iráku. V Sýrii obsazuje vojenské základny. V provincii Rakka jich má většinu pod kontrolou.

V Iráku je situace patová. Tamní armáda spolu kurdskými a šíitskými milicemi a s podporou Íránu dokázala v posledních týdnech dobýt zpátky několik menších měst, ale k vítězství má daleko.

Pomoci mohou jen sunnitské kmeny

Irácký bezpečnostní odborník Hišám Hášimí, kterého citovala agentura Reuters, situaci popsal jako zablokovanou. Vojáci obsadí určitou oblast, ale IS se o to pevněji usadí v jádru svého dobytého území. Podle něj je v rukou sunnitských extremistů 85 procent provincie Anbár.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

IS se tam snaží obsadit celé středisko Ramádí a vyvražďuje sunnitské kmeny, které jsou ochotny spojit se s vládou. „Změní se to, pokud získáme sunnitské kmeny v provinciích Anbár, Saláhaddín a Ninive na naši stranu. To bude začátek konce IS,” řekl ministr financí Hošjar Zibarí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám