Hlavní obsah

Izrael čekají předčasné volby, půjde v nich o charakter státu

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelští poslanci se ve středu dohodli na termínu předčasných voleb. Budou se konat 17. března 2015. Současná vláda se rozpadla kvůli neshodám o rozpočtu, premiér Benjamin Netanjahu kvůli tomu odvolal ministra financí Jaira Lapida.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznamuje rozpad vlády.

Článek

Spory o rozpočet mezi Netanjahuem a ministrem financí nevyřešila ani vzájemná schůzka. Lapid odmítl premiérovy požadavky, aby upustil od prominutí daně z přidané hodnoty při koupi prvního bydlení, ukončil kritiku židovské výstavby ve východním Jeruzalémě a podpořil zákon o židovském charakteru Izraele.

„Existovala alternativa. Místo utrácení miliard šekelů na zbytečnou předvolební kampaň a namísto ochromování ekonomiky jsme mohli schválit sociálně orientovaný rozpočet, přidat milióny šekelů do školství, zdravotnictví a sociálních služeb i veřejné bezpečnosti,” řekl po schůzce Lapid, který stojí v čele centristické strany Ješ Atid (Budoucnost existuje). Kromě něj má strana ve vládě další čtyři ministry.

Lapid prohlásil, že se Netanjahu chová nezodpovědně a vyvolává zbytečné volby.

Večer premiér obvinil Lapida, že nejen nedokázal řídit ekonomiku, ale spolu s ministryní spravedlnosti Cipi Livniovou osnoval jeho odstavení: „Tajně spojil síly s ministryní spravedlnosti proti předsedovi vlády, a to se nazývá jedním slovem – puč. V takové situaci není možné řídit vládu.”

„Oba hovoří o nové politice, ale praktikují politiku starou. Spojili síly, aby získali náboženské frakce a svrhli s nimi předsedu vlády, jejímiž členy sami byli. A byly to ty ultraortodoxní strany, s nimiž Lapid odmítal být v jedné vládě,” řekl Netanjahu.

Livniová, která vede středolevou stranu Hatnua (Pohyb), řekla, že ve volbách nepůjde o zavedení či nezavedení daně z přidané hodnoty, ale o to, zda „Izrael bude sionistickou, nebo extremistickou zemí”. Podle ní se utkají na jedné straně tábor sionistů a na straně druhé tábor „extremistů a nebezpečných stran”, jimž je třeba zabránit ve zničení Izraele.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Dosluhující ministryně spravedlnosti Cipi Livniová

Podle průzkumů zůstává Netanjahu přijatelným vůdcem země pro 35 procent Izraelců a má naději na získání čtvrtého mandátu předsedy vlády.

Analytici tvrdí, že vyvoláním předčasných voleb se chce zbavit centristických koaličních partnerů a nahradit je ultranacionalisty, s nimiž snadněji prosadí svou politiku rozšiřování židovských osad a zákon definující Izrael jako židovský stát.

Podle odhadů výsledků by strany nakloněné Netanjahuovu Likudu - tedy pravicová sionistická strana Židovský domov, strana ruských přistěhovalců Izrael je náš domov, ultrakonzervativní Šas a náboženská koalice Jednotný judaismus tóry - spolu s Likudem obsadily nyní až 78 ze 120 parlamentních křesel. Hovoří se také o tom, že strana Hatnua, kterou Livniová založila před minulými volbami, by se do parlamentu nemusela dostat, a že politička zvažuje koalici s Lapidovou stranou Ješ Atid.

Reklama

Výběr článků

Načítám