Hlavní obsah

Nejhledanější nacista Brunner zemřel před čtyřmi lety v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Nejhledanějšímu nacistickému zločinci Aloisi Brunnerovi se podařilo až do smrti skrývat a bránit vydání k soudu. Krvavý pes, jak se tomuto vrahovi více než 100 tisíc lidí říkalo, dožil v Sýrii, kde zemřel před čtyřmi lety, prohlásil ředitel Efraim Zuroff, ředitel jeruzalémského Centra Simona Wiesenthala, které po nacistických válečných zločincích pátrá.

Foto: Profimedia.cz

Alois Brunner na archivním snímku

Článek

„Obdrželi jsme informaci od německého zpravodajského pracovníka, který působil spoustu let na Blízkém východě, že (Brunner) zemřel a byl pohřben v Damašku,“ řekl Wiesenthal serveru Yahoo News.

O tom, že Brunner žije pod ochranou syrského prezidenta Bašára Asada, se mluvilo mnoho let. „Snažíme se pohnat před spravedlnost lidi, kteří spáchali zločiny na nevinných civilistech. Pátráme po lidech, hledáme důkazy a hledáme politickou vůli k jejich obvinění, což je na tom zřejmě to nejtěžší,“ poznamenal Wiesenthal.

Upozornil také, že v Sýrii zuří čtvrtým rokem válka, která brání v ověření informace o Brunnerově úmrtí.

Sýrii ho přijala do svých služeb

Alois Brunner se narodil v roce 1912 v původně maďarské obci Nádkút, jež byla o devět let později přičleněna k Rakousku. Vyučil se prodavačem. Už v 21 letech se ale vydal do Německa, kde vstoupil do rakouské legie Hitlerovy armády. Kariérně si polepšil po anšlusu Rakouska, když začal ve Vídni pracovat pro úřad zabývající se vystěhováváním Židů. Krvavý pes Brunner, jak se mu později přezdívalo, se stal pravou rukou autora tzv. konečného řešení židovské otázky Adolfa Eichmanna. V několika koncentračních táborech osobně dohlížel na likvidaci židovských komunit z Rakouska, Řecka, Francie a Slovenska. Je přímo zodpovědný za smrt nejméně 128 500 lidí. Jiné zdroje hovoří až o 140 tisících obětech.

Po válce Brunner pracoval jako řidič pro americkou armádu. Pak byl sice zatčen, ale podařilo se mu utéct a získat novou totožnost. Další roky zůstával v Německu, kde pracoval v dole v Essenu. V roce 1954 získal nové falešné jméno a přes Egypt uprchl do Sýrie. Tam nejdříve pracoval pro západoněmecký pivovar, načež byl přijat do služeb syrské tajné služby. Údajně pomáhal cvičit Kurdy pro boj proti Turecku a angažoval se v dodávkách zbraní pro povstalce ve válečném Alžírsku. Mluvilo se o jeho přátelství s prezidentem Háfizem Asadem.

O jeho vydání usilovaly Německo, Francie, Řecko, Polsko, Rakousko i Česká republika. Sýrie ho však nikdy nevydala, takže byl opakovaně souzen v nepřítomnosti, přičemž mu soud ve Francii uložil trest smrti.

Brunner unikal i izraelské rozvědce Mossad. Jejím pokusům o jeho likvidaci dvakrát unikl. Bomby v zásilkách ho pouze zranily. Po výbuchu první na počátku 60. let přišel o oko, druhá exploze mu v roce 1980 utrhla čtyři prsty na ruce.

Reklama

Výběr článků

Načítám