Hlavní obsah

Protivládním demonstracím předcházejí v Egyptě atentáty

– Káhira

Egypt čelil atentátům před pátečními protesty příznivců islámských radikálů. V ranních hodinách zahynul při útoku nedaleko Káhiry další armádní důstojník a další byl údajně zavražděn ve městě.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Pořádková policie v obrněném transportéru v Káhiře

Článek

Atentátník údajně zaútočil v metropoli na plukovníka, jehož jméno zatím nebylo zveřejněno, z projíždějícího vozu. Důstojníka zabil a další dva vojáky, kteří ho doprovázeli, zranil.

Podle ministerstva vnitra bezpečnostní složky dnes v různých částech Káhiry zneškodnily už sedm nastražených bomb.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Před očekávanými protivládními protesty, kterými chtějí egyptští islamisté vyjádřit nespokojenost s vývojem v zemi, pozatýkala policie více než stovku údajných radikálů, uvedl deník Al-Ahrám.

Odpůrci sekulární vlády vyzývají vedení země k odstoupení a hodlají dát v ulicích najevo touhu po islamizaci země. Policie a armáda slibuje nekompromisně potlačit jakékoli projevy násilí. Vládní síly se proto už ve čtvrtek rozmístily na klíčových místech, například na ústředním káhirském náměstí Tahrír.

Po období relativního klidu v Egyptě hrozí podle některých médií, že ožijí krvavé události z loňského roku, kdy po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou přišly během protestů jeho příznivců o život stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám