Hlavní obsah

Sobotka: Islámský stát je největším nebezpečím, kterému teď svět čelí

Právo, Michael Švec (Masada)

Premiér Bohuslav Sobotka byl na současné návštěvě Izraele konfrontován s hrozbou Islámského státu (IS). V rozhovoru pro Právo řekl, že fenomén této organizace není krátkodobý problém. Jde o nový typ rizika, na který není možné reagovat stejně jako například na země s totalitním režimem.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Bohuslav Sobotka při návštěvě Jeruzaléma

Článek

Se sedmi ministry jste v Izraeli absolvoval mezivládní konzultace i řadu bilaterálních schůzek. Jaké byly klíčové body vašich jednání?

ČR má v Izraeli velmi dobré jméno, máme tradičně velmi blízké vztahy a já tuto návštěvu pokládám za příležitost deklarovat vůli nové české vlády v těchto velmi těsných vztazích pokračovat. Nejde jen o společnou historii – musím připomenout, že izraelští představitelé dodnes oceňují dodávku českých zbraní a letadel v roce 1948, která umožnila vznik novodobého izraelského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejde ale jen o pohled do historie. Naše cesta byla orientovaná na posílení hospodářské úrovně naší spolupráce a na zdůraznění nové priority v česko-izraelských vztazích, a to na spolupráci ve vědě a výzkumu.

Proč zrovna tyto oblasti?

Izrael dlouhodobě silně investuje do nových technologií, má řadu úspěchů a řadu nositelů Nobelovy ceny. Na vládní úrovni jsme vyzvali, aby se posílila spolupráce mezi našimi vědeckými týmy a ústavy. Doufám, že to bude mít naprosto konkrétní výsledky. Osobně jsem včera ještě jednou pozval izraelského ministra pro vědu a výzkum do ČR a pokládám za důležité, abychom nabídli jako zázemí nová výzkumná centra, která se u nás postavila za evropské dotace.

O které vědecké obory jde?

Týkají se biotechnologií, nanotechnologií, výzkumu organické chemie. Je tu i řada věcí, které souvisí s novými technologiemi a mohou mít dopady na rozvoj obranného průmyslu. Jde také o obranu proti kybernetickým útokům, zde je Izrael hodně vpředu. Navázala se tu i spolupráce mezi Národním bezpečnostním úřadem a jeho partnerem.

Ministr obrany Martin Stropnický probíral se svým izraelským protějškem jako jedno z témat hrozbu Islámského státu (IS).

Byli jsme konfrontováni s řadou informací právě o fenoménu IS. Je zřejmé, že jde o nejvážnější bezpečnostní riziko, kterému dnešní svět čelí. Reakce mezinárodního společenství předurčí, jaká bude i naše bezpečnost v příštích letech. IS je úplně nová forma struktury velmi silně svázané s radikálním islámem a násilím, jež má takřka středověký charakter. Je to riziko, na něž není možné reagovat konvenčními prostředky, jak byly například západní demokracie zvyklé vyvíjet tlak na totalitní státy. IS je prostě velké riziko.

Jak se ČR může zapojit do boje proti IS?

Už jsme se zapojili tím, že jsme poskytli významné dodávky munice kurdským bojovníkům, kteří jsou v první linii boje s IS. Nabídli jsme i možnost pomoci při výcviku vojáků irácké armády. Důležitá je také spolupráce s ostatními zeměmi EU v situaci, kdy se začnou možná někteří bojovníci IS vracet do západní Evropy. Ti mohou být nebezpečím a ČR v tomto směru nechce nic podcenit.

Jaké nové informace o IS jste od Izraelců dostali?

IS má propracovanou strukturu založenou na velmi silné agresi a hrozbě intenzivního násilí. Kvůli tomu je schopen si podrobovat nová území, zejména v části Sýrie a Iráku. Je evidentní, že ta struktura disponuje řadou odborníků i na takové otázky, jako je finanční a ekonomická infrastruktura. IS tedy nebude krátkodobý problém. Komunikace s Izraelem pro nás v tomto ohledu může být důležitá, stejně jako komunikace s umírněnými arabskými státy.

Vy i vaši hostitelé jste vyzdvihli vysokou úroveň česko-izraelských vztahů. Jsou ale témata, v nichž je ČR kritická, například pokud jde o výstavbu osad na palestinských územích. Hovořili jste i o tom?

Zmínil jsem rozšiřování osad jako jeden z jednostranných kroků, které nepodporují znovuobnovení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Podobně negativně jednostranným krokem je i uznání palestinského státu ze strany Švédska. Jediným možným řešením je obnovení přímých rozhovorů mezi izraelskou vládou a zástupci Palestiny a hledání dohody, která by umožnila vznik samostatného palestinského státu. Důležité ale je, aby tento stát nevznikl bez jasných dohod s Izraelem, jež by garantovaly mírové soužití.

Došlo tedy i na témata, která nebyla úplně jednoduchá, ale máme-li přátelské vztahy a chceme-li je udržet, je potřeba pojmenovat i to, co pokládáme za chybné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám