Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník v Afghánistánu zabil 45 lidí na volejbalovém turnaji

• Aktualizováno

Nejméně 45 životů a přes 50 zraněných si vyžádal nedělní útok sebevražedného atentátníka na východě Afghánistánu. Sebevrah odpálil bombu při turnaji ve volejbale, sdělil agenturám mluvčí guvernéra provincie Paktika, která sousedí s Pákistánem.

Foto: Parwiz, Reuters

Ilustrační foto: Afghánští policisté na místě jiného atentátu, kde exploze nálože v rikše zabila tři lidi

Článek

Útočník vybavený vestou s výbušninami se v okamžiku odpálení náloží nalézal v davu diváků. Útok spáchal během v době nejsledovanějšího finálového zápasu místního turnaje. Většina z obětí byli podle činitelů civilisté.

"Bylo tam příliš mnoho lidí na jednom místě. Desítky dalších lidí jsou zranění a máme zprávy, že mnozí z nich jsou v kritickém stavu," řekl mluvčí guvernéra podle agentury AP. "Potřebujeme naléhavě pomoc od ústřední vlády, protože možná budeme muset převézt zraněné k léčení do Kábulu," dodal.

Paktika je jedním z nejneklidnějších regionů Afghánistánu a jednou ze základen fundamentalistického hnutí Tálibán. Jeho bojůvky vedou léta válku proti vládě v Kábulu a jejich útoky v celé zemi se v letošním roce zostřily v souvislosti s jarními prezidentskými volbami a spory kolem nich.

Vítězem voleb byl v září prohlášen Ašraf Ghaní, jehož prvním krokem ve funkci byl podpis dohod s Washingtonem a Severoatlantickou aliancí o setrvání omezeného počtu zahraničních vojáků v zemi po odchodu hlavních mezinárodních sil na konci tohoto roku. Dnes tyto dohody schválil afghánský parlament. Mezinárodní bojová mise v Afghánistánu začala poté, co vojenská intervence v čele se Spojenými státy po atentátech z 11. září 2001 svrhla koncem roku 2001 vládu hnutí Tálibán, která se rozhodla nevydat vedení Al-Káidy.

Reklama

Výběr článků

Načítám