Hlavní obsah

Britka půjde do vězení, poslala peníze muži bojujícímu za Islámský stát

K 28 měsícům žaláře byla ve čtvrtek v Londýně odsouzena Britka za to, že se snažila poslat v hotovosti 20 tisíc eur (552 800 korun) svému manželovi, který v Sýrii bojuje po boku ozbrojenců Islámského státu. Soud to označil za pokus o financování terorismu.

Foto: Profimedia.cz

Amal El-Wahabiová byla odsouzena k 28 měsícům vězeni.

Článek

Londýňanka Amal El-Wahabiová věděla, že její manžel působí mezi extremisty a že peníze, které posílala, budou použity k tomuto účelu, řekl soudce Nicholas Hilliard. Žena je chtěla poslat s pomocí přítele, který měl letět do Turecka, odkud evropští islamisté přecházejí do sousední Sýrie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Velitelka britských protiteroristických sil Terri Nicholsonová zdůraznila, že pomáhat financovat terorismus je vážný trestný čin. Rozsudek nad osmadvacetiletou ženou je podle ní jasným vzkazem, aby lidé nepodporovali islámské bojovníky.

Bojovníci fundamentalistického radikálního hnutí Islámský stát, které se snaží usadit v Sýrii a Iráku, jsou terčem leteckých úderů Spojených států a některých jejich spojenců včetně Británie. Tamní bojovníci islámské svaté vláky (džihádu) vyzvali své příznivce ve světě, aby útočili na občany USA a jejich spojenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám