Hlavní obsah

Islámský stát Kurdové u Kobani odřízli od zásobování

Poprvé od příchodu kurdských posil z Iráku zatlačili obránci severosyrského města Kobani radikály z Islámského státu (IS) na ústup. Podařilo se jim získat jihovýchodní část města, a odříznout tak islamisty od zásobování, uvedla středu agentura DPA.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Turecká vlajka na obilném silu v Kobami

Článek

Kurdští obránci Kobani se nyní prý snaží dobýt strategický kopec Mištanur na jihu města, který IS získal na počátku října. Podle syrských aktivistů IS v současnosti ale stále ještě kontroluje asi třetinu města.

Před dvěma týdny dorazilo do Kobani přes Turecko na pomoc městu kolem 150 kurdských pešmergů ze severního Iráku. Jsou vyzbrojeni těžkými zbraněmi.

Islámský stát utrpěl porážku i v sousedním Iráku, kde se podařilo odrazit jeho útok u Kirkúku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nálety mají přes osm set obětí

Podle zprávy syrské exilové opozice od září zahynulo při náletech koaličních letadel v Sýrii přes 860 lidí, většinou bojovníků Islámského státu, jichž má být podle nové bilance 746. Fronta an-Nusra při nich přišla o 68 bojovníků. Mezi 50 civilními oběťmi bylo osm dětí a pět žen.

Nálety, jichž se v Sýrii účastní Spojené státy a několik arabských zemí, začaly 23. září a jejich terčem jsou hlavně pozice IS. Ve dvou případech však letadla zaútočila i na frontu An-Nusra, která bojuje stejně jako IS na severu Sýrie, ale na rozdíl od Islámského státu se hlásí k teroristické síti Al-Káida.

Reklama

Výběr článků

Načítám