Hlavní obsah

Zaorálek nabídl Libanonu zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nabídl ve středu při jednání se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem vojenskou spolupráci Libanonu, který se potýká s islámskými radikály ze sousední Sýrie. V úvahu podle Zaorálka připadá prodej vojenské techniky a také darování českých přebytků lehkých zbraní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Pan ministr sám konstatoval, že v oblasti výzbroje mají hodně nedostatků a určitě by stáli o to zjistit, kde jsme schopni jim pomoci," řekl Zaorálek o jednání s Básilem.

Zaorálek řekl, že Praha je ochotná libanonské armádě přenechat některé své vojenské přebytky, tak jako to učinila v případě Iráku a iráckých Kurdů. Žádný termín možných dodávek ale určen nebyl.

Libanon v současné době zvažuje nákup vojenské techniky; v Bejrútu je proto nyní česká podnikatelská delegace, která chce této blízkovýchodní zemi předložit příslušné nabídky. Libanon má nicméně zájem především o dodávky těžké vojenské techniky, jako jsou například vrtulníky pro boj proti pozicím radikálů v horách, které Praha není schopná nabídnout.

Praha chce také s Bejrútem spolupracovat ve výzvědné činnosti. Za jeden z důležitých bodů považuje šéf české diplomacie spolupráci policie, která by měla zabránit islamistům ze zahraničí dostat se do Sýrie, kde se připojují k radikálnímu hnutí Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám