Hlavní obsah

Íránský duchovní vůdce zveřejnil plán na zničení Izraele, prý jen vraždí a chvástá se

– Teherán

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí představil písemný plán na zlikvidování Izraele. Židovský stát podle něj nemá na existenci právo, protože používá jen hrubou sílu a chvástá se. Podle Chameneího by o jeho osudu měli referendem rozhodnout občané Palestiny. Chameneí ale hovoří pouze o původních obyvatelích, mezi něž nepočítá „židovské přistěhovalce“.

Foto: Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Chameneí má jasno. „Sionistický režim“ by měl být zničen, protože jen vraždí a používá hrubé násilí, navíc se nestydatě chvástá.

Ajatolláh nehovoří o fyzické likvidaci Židů, nýbrž o likvidaci Státu Izrael. Navrhuje uspořádat referendum s účastí „původních obyvatel Palestiny, mezi nimiž budou muslimové, křesťané i židé” bez ohledu na to, kde nyní žijí. Týkalo by se to tedy i palestinských uprchlíků v diaspoře.

Naopak účast by nebyla povolena „židovským imigrantům, kteří byli přemluveni k přistěhování do Palestiny”.

Vláda, jež bude po referendu ustavena, pak rozhodne, „zda židovským přistěhovalcům bude povoleno zůstat, anebo se budou muset vrátit do svých původních domovských zemí”.

Ozbrojená konfrontace

Chameneí si je vědom, že cesta k referendu a uznání jeho výsledků je dlouhá. Do té doby je podle něj nutné vzdorovat násilnému Izraeli cestou ozbrojené konfrontace.

„Nedoporučujeme, aby muslimské země zahájily klasickou válku ani aby byli přistěhovalečtí Židé hozeni do moře a určitě ne arbitráž OSN nebo jiné mezinárodní organizace,” uvedl Chameneí v osmém bodě svého plánu.

Chameneí se opakovaně obrací proti Izraeli a Západu, ačkoli v posledních měsících opatrně tály ledy mezi USA a Íránem. Americký prezident Barack Obama dokonce nedávno zaslal Chameneímu dopis. O víkendu ale Obama připustil, že se nemusí podařit uzavřít s Íránem dohodu o jeho jaderném programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám