Hlavní obsah

USA se v Sýrii nedaří, islamisté likvidují umírněnou opozici

Od zahájení náletů na pozice Islámského státu a dalších radikálních sunnitských skupin v Sýrii, jako je Fronta an-Nusra, uplynulo šest týdnů. Spojené státy je chtějí oslabit, zatím se jim to ale nedaří a v posledních dvou týdnech utrpěla porážky umírněná opozice, na kterou Západ sází. Bezpečnostní situace v Sýrii se nelepší. Minometná palba zabila přes deset školáků.

Foto: Reuters

Škody na bývalé budově strany Baas v syrské Rakce, kterou používal Islámský stát a bombardovala ji americká letadla.

Článek

Školu v Kábúnu východně od Damašku zasáhly tři střely, ale zatím není jasné, kdo je vypálil. Potvrzeno je 11 obětí, ale mnoho dětí je těžce zraněno a očekává se, že konečný počet obětí bude vyšší. Kábún leží v těsné blízkosti Damašku, kontroluje jej opozice a pět měsíců tam bylo dodržováno příměří. Město přijalo několik tisíc Syřanů, kteří prchli před boji ze svých vesnic.

Fronta an-Nusra zlikvidovala dvě umírněné skupiny

Islámský stát sice nedokázal dobýt město Kobani na hranicích Sýrie s Tureckem, v zemi ale posílila jiné radikální skupina, na Al-Káidu napojená Fronta an-Nusra. Ta v provincii Idlíb zlikvidovala nejsilnější ze dvou umírnění skupin, Syrskou revoluční frontu (SRF) a hnutí Hazm, přičemž se zmocnila těžké techniky i zbraní dodaných Američany. Podle exilové organizace SOHR se na akcích podíleli i bojovníci Islámského státu, přestože IS a Fronta an-Nusra spolu také válčí.

Foto: John Philip Wagner Jr., ČTK/AP

Americký F/A-18E Super Hornet přistává na palubě lodi USS Carl Vinson po útoku na Islámský stát

„Vytrácíme se před očima celého světa včetně našich přátel v USA,“ řekl BBC jeden z velitelů SRF po porážce od Fronty an-Nusra. Velitel SRF Džamál Maruf vysvětlil ve videoposelství, že se SRF musela stáhnout své bojovníky z pozic u Dajr Sonbolu, aby zbránil dalšímu krveprolití.

I tak Fronta an-Nusra oznámila, že zajala desítky Marufových bojovníků, když ovládla celou oblast Džabál az-Zavíja v provincii Idlíb. V Dajr Sonbolu se zmocnila těžkých zbraní i munice, kterou dodaly Spojené státy.

USA se ale nepokusily provést žádnou akci na podporu SRF.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Civilní ochrana na místě náletu v syrském Halabu

Fronta proto získala území, která SRF ovládla před třemi lety, když porazila vládní vojska Bašára Asada. Za to ji Maruf kritizoval. Na Al-Káidu napojená organizace získal většinu vesnic a města jižně, západně a východně od Idlíbu, samotné správní středisko provincie ale drží syrská vládní vojska.

O víkendu utrpěla těžkou porážku i vzbouřenecká skupina Hazm, které původně chtělo SRF pomoci, ale pak od toho ustoupilo. Ani to mu nepomohlo, Fronta an-Nusra je obklíčila a rozdrtila, když stovky bojovníků přeběhly a další muži utekli. Veliteli zůstalo jen padesát mužů, s nimiž se pokusil dostat do Halabu.

Foto: US Navy, Reuters

EA-18G Growler pro radioelektronický boj startuje z americké lodi USS Carl Vinson

Podle BBC se Fronta an-Nusra rozhodla zaútočit na Hazm poté, co její pozice u Idlibu bombardovala americké letadla. Skupině Hazm nepomohlo, ani když nálet odsoudila., jen tím ztratila podporu USA. An-Nusra na ni zaútočila, protože byla přesvědčena, že informace o jejích pozicích prozradily Spojeným států umírněné skupiny.

Porážka obou skupina ale může podle velitele Hazm umožnit syrským vládním vojskům rozšířit území pod svou kontrolou o oblasti jižně od Halabu směrem k Idlíbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám