Hlavní obsah

Nizozemská dívka jela do Sýrie bojovat za Islámský stát, chytili ji s falešným pasem

Šestnáctiletou dívku marockého původu z Nizozemska zadržela maďarská policie koncem října, když cestovala vlakem z Budapešti do Bělehradu. Dívka se v Sýrii chtěla připojit k radikálům z organizace Islámský stát, informovala ve středu maďarská protiteroristická služba TEK, kterou citovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Bjovníci Islámského státu v Sýrii

Článek

Policisté Nizozemku kontrolovali 29. října ve vlaku. Zjistili přitom, že má u sebe falešný pas, upřesnila TEK.

Služba také sdělila, že Maďarsko nezletilou v úterý předalo nizozemským úřadům. Ty dříve oznámily, že tato dívka je nezvěstná a že se zřejmě pokusí připojit k bojovníkům Islámského státu v Sýrii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle TEK byla podezřelá "v neustálém kontaktu se sociálními sítěmi, na nichž islamističtí extremisté propagují své názory a rekrutují nové bojovníky". Dívka prý také "byla připravena zapojit se do ozbrojeného boje a do teroristických aktivit".

Přesvědčování na sociálních sítích

Bojovníci IS se podle expertů citovaných agenturou Reuters snaží využívat své stoupenkyně k přesvědčování muslimů v Evropě, aby přijeli do Iráku a do Sýrie, kde Islámský stát chce vytvořit chalífát. Tyto ženy ke svému lákání využívají sítě jako je Instagram, Twitter, Ask.fm, VK a Facebook.

Islámský stát vyhlásil chalífát koncem června na částech území Sýrie a Iráku, které v regionu zasaženém válečným konfliktem dobyl a z nichž vyhnal křesťany, šíitské muslimy a další komunity.

Reklama

Výběr článků

Načítám