Hlavní obsah

Islámský stát věznil 150 školáků a týral je

Extremisté z organizace Islámský stát na severu Sýrie týrali a mučili desítky kurdských dětí. Víc než 150 chlapců ve věku 14 až 16 let unesli na konci května, když se školáci vraceli do svého domovského města Kobani, o které se vedou poslední dva měsíce tvrdé boje. Poslední z nich propustili až o čtyři měsíce později, uvedla lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW).

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Od začátku povstání v Sýrii zažívají děti hrůzy vězení a mučení, nejprve ze strany Asadovy vlády, teď ze strany Islámského státu,“ uvedl zástupce HRW Fred Abrahams.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čtyři školáci popsali, jak je únosci opakovaně bili hadicí a elektrickým kabelem a nutili dívat se na videa se stínáním hlav a z útoků radikálů.

Nejhůře se chovali k dětem členů hlavní kurdské politické strany, Demokratické unionistické strany. „Ti trpěli nejvíce. Nařídili jim, ať udají adresy svých rodin, bratranců, strýců, a říkali jim: ‘Až se dostaneme do Kobani, chytíme je a podřízneme’,” popsal jeden 15letý chlapec.

Strážci podle něj zajatce bili přes ruce, záda a chodidla, když se jim znelíbili.

Extremisté chlapce rozdělili do osmi skupin, každá spala v jiné místnosti. Jednoho hocha jednou přistihli ve vedlejším pokoji a on si povzdechl slovy: „Ach, matko.“ Svázali mu za to ruce za záda a přivázali k nim i jednu jeho nohu. Upozornili ho, že příště má volat boha, a ne matku.

Museli se dívat na popravy

Zpočátku jim únosci zakazovali mluvit kurdsky, posléze jim však povolili i několik telefonátů s rodiči. Všichni hoši se museli řádně pětkrát denně modlit a účastnit se intenzivní výuky náboženství, při nichž je učitelé nutili dívat se na to, jak bojovníci Islámského státu vraždí své zajatce a řežou jim hlavy.

Hoši popsali, že jejich únosci byli ze Sýrie, ale i z Jordánska, Libye, Tuniska a Saúdské Arábie. Nejhůře se k nim chovali Syřané.

Radikálové původně na konci května zadrželi skupinu 250 studentů, kteří se do Kobani vraceli ze školních zkoušek ve městě Halab. Všechny dívky propustili, ale 153 chlapců odvedli do školy ve městě Manbidž, vzdáleném zhruba 55 kilometrů jihozápadně od Kobani. Pěti desítkám chlapců se odtamtud podařilo v období od června do září dostat pryč. Patnáct z nich bylo údajně vyměněno za vězněné bojovníky Islámského státu. Na konci září únosci propustili dalších 75 hochů. Posledních 25 se dostalo na svobodu až s koncem října. Nyní jsou údajně stále ještě na cestě do Turecka.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Islámský stát dobývá převážně kurdské město Kobani na turecké hranici od poloviny září.

Reklama

Výběr článků

Načítám